Гостите не винаги идват с предупреждение и понякога ни се налага да реагираме максимално бързо и да сложим масата за броени минути.

А тази маса, разбира се, трябва да е отрупана с вкусни и красиви неща. В този случай спасителното решение ще е да направите симпатични рулца. Те ще бъдат чудесно мезе, приготвят се бързо и могат да се гарнират с много различни продукти.

Основният продукт, който ще използваме в днешната статия, е шунката, която винаги присъства в хладилника ни и е много лесно достъпна.

За да не се притеснявате за излишните килограми точно преди лятото, когато приготвяте тези изкушаващи предложения, можете да използвате шунка с ниско съдържание на мазнини. Такива вече могат да бъдат и свинските шунки и филета, в които мазнините са отстранени предварително.

Предлагаме ви и няколко примерни рецепти.


1. Рулца от шунка с хрян



В малка купа изсипете две-три супени лъжици настърган хрян и добавете сметана за смекчаване на вкуса. Важно е обаче да не прекалите със сметаната, защото сместа трябва да остане гъста.

Намажете резени шунка с получения пълнеж, направете ги на рула и ги увийте в листа маруля така, че да се подава малко крайче шунка. Сервирайте ги подредени в голяма чиния с розовото крайче навън. Отгоре можете да поставите няколко маслини или кубчета сирене.

2. Рулца от шунка и маслини

В малка купа смесете майонеза и „Крема” сирене, към сместа прибавете нарязаните на ситно кисели краставички и разбъркайте хубаво. Върху парче тънко нарязана шунка намажете сместа и добавете разполовени маслини. Внимателно завийте рулцата, забодете с коктейлни клечки и сервирайте.


3. Рулца от шунка, пълнени със салата от моркови



Приготвянето на салата от моркови с чесън е повече от лесно. Единственото, от което имате нужда са настъргани моркови, малко майонеза и счукан чесън. Щом смесите всички съставки, ги поставяте върху парче шунка, което завивате. По този начин ще получите страхотно нестандартно рулце. Сервирайте с маслини.

В рецептите не се уточняват конкретни количества и съотношения на продуктите, тъй като всичко зависи от това какво обичате и какво точно имате под ръка. Впрочем същият похват с рулата може да се ползва и за „разчистване“ на остатъци от продукти, които не стигат за приготвянето на пълноценно ястие. Освен това винаги можете да напълните рулцата с готови салати от магазина.

С удоволствие бихме научили и вариантите за рулца от шунка, които приготвяте вкъщи, публикувайте ги като коментар или ни ги изпращайте на имейл - woman@woman.bg