Една чаша червено вино на ден заздравява костите, откриха британски учени.
Според изследването, което анализира връзката между хранителния режим и здравината на костите, приемането на умерено количество вино намалява опасността от остеопороза.
Учените обаче установили, че друг алкохол като бирата и спиртните напитки не постигат същия ефект.
Учените от Университета в Източна Англия и Кралския колеж в Лондон изследвали над 1000 жени близначки във Великобритания в средата на 50-те им години, като анализирали връзката между хранителния режим и опасността от счупване.
"Умереното приемане на алкохол под формата на вино се свързва с по-висока здравина на костите, а консумацията на традиционната британска диета от 20-ти век води до по-малка плътност на костите", съобщиха учените.
Традиционната британска диета включва риба и пържени картофи, печен боб и печено месо.
Учените открили също така, че диетата, богата на плодове и зеленчуци, няма положителен ефект върху здравината на костите, пише БГНЕС.
Свързани новини
Последно от woman.bg