Автор
Woman.bg

Черна, газирана, сладка и опасна напитка.Що е то?

Експерти от Университета на Калифорния смятат, че някои от съставките в тайната рецепта на Кола-Кола могат сериозно да навредят на човешкото здраве.

През месец март тази година бе повдигнат ултиматум на марката безалкохолни напитки или да сменят композицията от оцветители (придаващи характерния тъмен цвят на напитката), които използват, или съвестно да изпишат на етикетите със съставки на всяка напитка, че вътре се съдържа канцерогенно вещество.

Експертите установили, че оцветителят, който придава на напитката кафяв цвят, е продукт от реакция на захарта с амоняк и сулфити. Тази реакция се извършва при високо налягане и висока температура.

Като странични продукти от тази реакция, се образуват две вещества: 2-MI и 4-MI. Въздействието на тези канцерогени причинява рак на белите дробове, черния дроб, щитовидната жлеза, както и левкемия. Това е доказано от опити, проведени върху плъхове, а за тях се знае, че имат завидна имунна система.

Учените са установили съдържанието на 4-MI в пет марки на кола, при това в много високи концентрации. Информацията е предоставена на регулаторните органи в САЩ. Коментари от производителите засега няма.

Според нов закон, приет в щата Калифорния, всички продукти, съдържащи над 29 микрограма от вредното вещество, трябва да съдържат указание за заплаха от рак. Компаниите предпочетоха да променят рецептата на напитките.

За момента газираната напитка, изготвена по новата рецепта, може да се купи само на територията на щата Калифорния. В бъдеще нововъведението ще се разпространи в цялата страна. Междувременно в останалите държави ще се продават традиционните Кока-кола и Пепси-кола.

Представител на администрацията, контролираща храните и лекарствата в САЩ съобщи, че заплахата от рак е преувеличена.

"Потребителите трябва да изпият над 1000 кена кола дневно, за да получат дозата, която по време на изследването е предизвикала рак при гризачите", се казва в изявлението.

През 1903 г. е премахната друга вредна съставка за здравето, която се е съдържала в напитката - кокаина.

Оригиналната рецепта за производството на Кока-кола, разработена от американския фармацевт Джон Пембъртън, се пази като очите. Предполага се, че тя се намира в сейф в град Атланта, щат Джорджия.