Отдавна е известно, че червеният цвят има особено въздействие върху хората и особено в отношенията между двата пола.

Американски учени от Университета Рочестър в Ню Йорк обаче доказаха, че жените, облечени в червено, провокират много по-силно представителите на срещуположния пол и събуждат у тях желание за близост.

Специалистите използвали група студенти от мъжки пол в експеримента си, на които показали снимки на „средно привлекателна” жена. На част от кадрите дамата била облечена с червена блуза, а на останалите – със синя.

След това доброволците трябвало да избират какво биха я попитали от серия въпроси, подготвени предварително.

Резултатите показали, че мъжете, които видели жената в червено, били далеч по-склонни да флиртуват и отправяли по-закачливи питания към нея.

Във втората част от опита на студентите показали стая, в която можели да срещнат дамата на живо и да разговарят с нея. Освен това те можели да изберат сами къде да позиционират своя стол, преди пристигането й.

Експертите установили, че тези, на които показали жената в червено, се постарали да седнат максимално близо до мястото, на което смятали, че тя ще седи.

Учените смятат, че изводите могат да се обяснят с еволюцията, а червеният цвят винаги е бил подсъзнателен символ на подходящата половинка.

Те добавят, че дамите сами могат да експериментират в това отношение, като носят повече червени дрехи в ежедневието си и наблюдават реакциите, които предизвикват по този начин.