Колко често взимате книга в ръце, за да почетете? Без съмнение отговорът е такъв, че хората от миналото ще ви се присмеят. Не само липсата на време, а цялостният ритъм на живот така е пренаредил приоритетите на съвременния човек, че на книгите рядко им идва редът.

В същото време обаче, четенето е от съществено значение както за психическата, така и за физическата кондиция, тъй като ни позволява да се отърсим от всекидневния стрес, да се откъснем от реалността и напрежението на забързания делник, пишат от zdrave.bg

Кои са най-положителните страни на това да вземем книга в ръце и да се „потопим“ в нейната ралност?

Стимулира мозъчната дейност

Умът в най-голяма степен се възползва от четенето. Редовните занимания с книга в ръка поддържат функциите на мозъка ни в добро състояние, което, точно както при физическите тренировки, се нуждае от постоянство и редовни грижи.

Премахва стреса


Съвременният човек е изцяло в подчинение на забързания ритъм на живот, т.е. и на стреса. Когато обаче се отдаде на приятна книга, красотата на използвания от автора език и сцени, които ни пренасят сякаш в друг свят, са в състояние да премахнат напрежението. Особено ефективно действащи в тази посока са книгите с фантастика, показват изследванията.



Обогатява интелекта

Без съмнение, четенето и то най-вече на художествена литература обогатява речника ни. Дори несъзнателно ние запомняме думи, които бавно, но трайно започваме да използваме.

Освен че подобрява речниковия ни запас, четеното изглажда някои основни грешки от правописен характер, които допускаме.

Събужда идеите

Доказано е, че четеното ни кара да бъдем по-изобретателни, дава ни нови идеи, които взимаме от един измислен свят, но прилагаме в реалния.

Безвредно приспивателно

Не на последно място, за човек, който е свикнал да заспива с книга в ръка, четенето е сигнал за тялото, че е време за почивка. Така сънят е здрав и пълноценен, носи бодрост и отмора.