Четири сигнала предупреждават, че сериозната връзка приближава към своя край. Обикновено те се появяват последователно - първият сигнал води към втория и т.н.

Психологът Джон Готман е посветил 20 г. за изследване на романтичната връзка и брака.

В книгата си "Защо браковете успяват или се разпадат" той изтъква четири сигнала, които предупреждават, че сериозната връзка наближава към своя край.

Обикновено се появяват в следната последователност и един сигнал води към втори, пише Трейси Кокс в "Горещи връзки".

Критика

Всички двойки се карат и оплакванията от поведението на партньора са все по-чести и неизбежни. И когато обвинението "харчиш прекалено много пари" премине към "голям егоист си", вече става проблем. Нападението на поведение на някого не е същото като нападение на личността и характера му.



Презрение

Готман твърди, че след критикуването на характера на партньора, умишленото обиждане и вербалното измъчване е следващата крачка. Не е хубаво да обвиниш партньора, че е егоист, но още по-лошо е да го наречеш глупак или безотговорна свиня.

Ако един от вас започне да "хвърля" обиди, другият ще отвърне ако не с думи, то с говора на тялото. Всички сме присъствали на вечери, когато единия от партньорите разказва за успехите си, а другият обръща очи и демонстрира досада.

Отбранителна позиция

И двамата сте заели отбранителна позиция и то е разумно. Чувствате се като жертва и определено се безпокоите за това. Ако се чувствате застрашени, естествената реакция е да се запитате защо партньорът ви се излива върху вас, след като не сте виновни.

Така се стига до фразата "да, но ако". Той казва, че никога не каните неговите приятели на вечеря. Вие отговаряте "да ще го направя, но ако ти ми помогнеш после да отсервирам". Не чувате един друг какво говори и никой не е доволен.

Издигане на каменна стена

Уморени от непрекъснати караници, спирате със споровете и напълно се отказвате от това. Ако партньорът ви крещи, вие отговаряте "да, както винаги прав си" и си вземате книга. Вие започвате караницата, той ви отговаря нещо подобно и излиза.

Всичките четири сигнала създават отрицателен кръг твърди Готман.

Все още има надежда, въпреки че връзката ви е стигнала до четвъртия сигнал, но само ако и двамата имате желание да направите нещо, пишат от vesti.bg

Ако един от партньорите няма готовност за това и не прави нищо, за да се запази връзката, раздялата е неизбежна твърди психологът.