Автор
Woman.bg

Чуйте тялото! То говори за липсващите му вещества

Ето и някои симптоми, чрез които тялото може да Ви даде знак, че страда от липса на определен минерал:

Бавно зарастване на рани, трудно съсирване на кръвта, лесно остават белези или следи от най-малко нараняване по тялото

Това са знаци за дефицит на цинк. Цинкът е много важен при заздравителни процеси. Благодарение на него дребни наранявания или одрасквания могат да заздравеят само за няколко часа. Ако той не ни достига, съпротивителните сили на организма спадат и като цяло имунната система отслабва. Той има много важна роля и в произвеждането на стомашна киселина, благодарение на която се усвояват всички минерали.

Чупливи кости, болни зъби

Най-вероятно Ви липсва калций, но не е изключено да страдате и от дефицит на витамин Д, който подпомага усвояването на калция.

Крампи и болки в прасците, стъпалата и пръстите на краката

Факт е, че този симптом може да е знак за много други проблеми или просто да показва преумора, прекомерно физическо натоварване или обратното – обездвижване и т.н. Но що се отнася до минералния дефицит, може да е знак за занижени нива на калций, магнезий, калий.

Спаднал тонус, апатия, нулева енергия

Ако се чувствате така, най-вероятно не Ви липсва един определен минерал, а страдате от нестабилност в нивата на повечето микро и макроелементи. Ензимите не могат да функционират правилно без балансирани стойности на минералите. А ензимите ни са отговорни за редица процеси в организма. Знаете, че в тялото една неизправност може да доведе до много други.

Силна миризма на тялото, краката

Това е чест знак за дефицит на магнезий. Магнезият е минералът, отговорен за регулирането на телесната миризма. Имайте предвид, че всеки грам захар „изяжда” по 54 гр. магнезий. Ако залагате на сладкото в големи количества, нищо чудно нивата на магнезий в организма Ви да са занижени. Други симптоми, че може да страдате от липса на магнезий, са чести болки в главата, запек, безсъние, хронична умора

Бели следи и петънца по ноктите

Някои изследователи казват шеговито, че ноктите са създадени, за да може по тях да познаваме състоянието на тялото. И наистина е така. Ако имате бели бразди и следи по ноктите, най-вероятно ви липсва цинк. Този проблем се среща по-често при жените, но не е изключен и при мъжете. Трябва да знаете, че, за да бъде добре усвоен, цинкът се нуждае от други минерали, затова е най-добре да го приемате под формата на комбинирана хранителна добавка от няколко минерала. Чести добавки в грижата за кожата, косата и ноктите са цинк, магнезий и калций. Мъже, които страдат от траен дефицит на цинк, имат лошо качество на спермата и често дори са стерилни, тъй като цинкът регулира баланса на мъжката сперма.

Огромен апетит към нехранителни продукти

​Желанието за дъвчене и поглъщане на различни нехранителни продукти като например хартия, боклуци, дървени предмети, химикалки, дърво, дрехи и т.н. е болест, наречена „пика”.

Тя най-често се дължи на дефицит на желязо, въпреки че в тежки стадии може да е резултат и от психически разстройства. Но ако вече по-голямо на възраст дете поглъща и дъвче най-разнообразни предмети, не е зле да му се обърне внимание и да се проверят нивата му на желязо. Анемията също е знак за липса на желязо.

Чести гъбични инфекции

Обикновено са знак за дефицит на желязо и цинк, докато нивата на мед са повишени. Повишените стойности на мед могат да образуват благоприятна за различни гъбички и инфекции среда, в която те лесно да се размножават, предупреждава biomall.bg. Хроничната кандида обикновено означава, че в тъканите ни се е натрупал повече мед от необходимото.

Високо кръвно налягане и сърдечна аритмия

Това е чест знак за липса на достатъчно калий. Това е минералът, който играе важна роля в контракциите на сърдечния мускул и се грижи за регулирания сърдечен ритъм. Също така, калият регулира и кръвното налягане.

Болки в мускулите, слабост, липса на сила и енергия

Най-вероятно ви липсва достатъчно селен. За да го усвоявате правилно, го приемайте с витамин Е.