За някои родители храненето на детето име истинско предизвикателство, ежедневна борба и едва ли не основна цел на живота им.

Те постоянно го питат дали не е гладно, гонят го с лъжицата, използват всички възможни средства във великия театър на набутването на поредния залък в устата на детето и непрекъснато се оплакват на всеки срещнат, че детето им нищо не яде и е много слабо.

Какво да направим, ако масата е сервирана, а детето отказва да яде?

Първо обаче нека да уточним какво НЕ трябва да се прави.

- Не карайте насила детето да яде!

Това е първото и основно правило. Детето не трябва също така да се наказва за това, че не е дояло предложената храна. Подобно насилие е недопустимо – то води до разстройство на стомаха и нарушения в обмяната на веществата.
Ако детето отказва вкусния обяд, това означава, че то още не е огладняло. То няма да яде и това, което не му се харесва. И не нужно да му се карате. Детето не трябва да се плаши от фразата ”Време е за обяд!”.

- Не го уговаряйте.

“Една лъжичка за мама, една – за татко”. Сигурно всеки от вас е прибягвал до този метод на хранене. Но детето капризничи и не иска да яде. А вие продължавате...
Това също, в известен смисъл, е форма на насилие.
В краен случай, например когато на детето трябва да се даде някакво лекарство, могат да се правят уговорки, но това не бива да става натрапчиво. Опитайте се да използвате елементи на играта.

- Не обещавайте нищо!

“Ако си доядеш храната, ще ти купя сладолед!” или “След обяда ще ти позволя да си играеш по-дълго”. Тези обещания са по-опасни от уговорките. С тях вие ще разглезите детето. Храната не е инструментът, с който трябва да постигате послушание. Детето не трябва да се подкупва, за да се храни - в противен случай то ще чака нещо в замяна, дори когато закусва.

- Не бързайте!

Всяко дете си има свое темпо на хранене. Две различни деца, седнали едно до друго на масата, се хранят с различна скорост. Масата не е мястото, където детето трябва да бърза и да се състезава. Не притеснявайте детето дори да имате спешна работа. Нека или работата да почака, или закуската да остане недовършена. Подканвайки детето да бърза, вие ще го травмирате психически.


- “Не!” на всички дразнители!

Постарайте се нищо да не разсейва детето по време на неговото хранене. Изключете телевизора, приберете книжките и играчките. Опитайте се да създадете у него нагласа за хранене. Храненето на детето при включен телевизор е вредно за здравето – то влияе негативно на храносмилателните процеси.
Ако детето се разсейва, това означава, че то не е гладно, поради което не настоявайте за хранене!

- Не се тревожете!

Не превръщайте в трагедия факта, че детето отказва да яде. Не го подлагайте на кръстосан разпит (”Какво си ял?” и т.н.). Бъдете сигурни, че когато то огладнее, ще си поиска храна.

Когато сервирате на детето, трябва да бъдете напълно спокойни. Ако то не яде нищо, не е необходимо да правите каквито и да било коментари. Просто приберете чинията, но до следващото хранене не му давайте никакви бонбони или бисквити.

Педиатрите постоянно напомнят, че децата на възраст от 2,5 до 5 години се нуждаят от малко храна. Тя е напълно достатъчна за поддържане на техните сили и за нормалното им развитие. Добрият апетит се развива у детето към 7 годишна възраст.

За да имате по-малко проблеми свързани с храненето, вие можете да се придържате към следните препоръки, които дават педиатрите и възпитателите в детските градини:

- Научете детето на “хранителни забрани”. Обяснете му, че то не трябва постоянно да яде бонбони и сладки, неизмити плодове и зеленчуци или храната, която е паднала на пода, тъй като може да се разболее. Задължително обосновете забраните си.

- Наблюдавайте количеството на приетата храна. Тя трябва да бъде балансирана, разнообразна и красиво оформена. Не плашете детето с големи порции.

- Купете на детето специални съдове за хранене. Изберете му красиви малки чинии. В тях порциите няма да изглеждат толкова страшни. Добре е на дъното на съдовете да има красива рисунка (например с любимите анимационни герои) – това е стимул храната да се изяжда докрай. Украсявайте храната и предлагайте красиви салфетки.


- Детето трябва да помага при сервирането на масата – то може да носи хляба или да нарежда приборите. По този начин то се подготвя за процеса на хранене.

- Има активни деца, които не могат дълго време да седят на едно място. За да ги усмирите може по време на обяда да им четете книжки – това ги успокоява и съсредоточава.

- Спазвайте точен режим на хранене. Това се отнася за всички възрасти – от кърмачето до децата в ученическа възраст. Не задържайте детето на масата – нека то да отиде да си играеq след като се нахрани.

- Не хранете детето веднага след като се е върнало от детската градина. То може да е уморено или да няма апетит. Почакайте то само да си поиска да яде. И не забравяйте, че вечер храната трябва да бъде лека и с малко количество мазнини.

- Не поднасяйте на детето едновременно две ястия. Сервирайте второто, едва след като то си е дояло първото.

- Бъдете изобретателни! Децата обичат необикновеното. Фантазирайте повече! Сервирайте салатите или пюрето в необичайни форми, а супата и компотът могат са пият със сламка. Така вие ща накарате детето с удоволствие да приема всяка една омразна храна.

- На най-капризните деца можете да предложите да рисуват по време на хранене. Ако детето яде ябълка, нека то да я нарисува. Ако яде супа, нека нарисува чиния със супа...

За да нахраните детето си без скандал вие трябва да проявите гъвкавост и да направите някои компромиси. Не превръщайте храненето в мъчение. Не хранете детето насила, дори то да ви се струва твърде слабо.
Когато децата чувстват, че имат право на избор, те с удоволствие ядат това, което яде и цялото семейство.

Източник: tiabg.com