Дори да нямате деца, би ви потресло признанието на някои майки, които споделят, че обичат едното си дете повече от другото или че не обичат децата си въобще.

Хората, които не искат да прекарват свободното си време с децата си или тези, които изобщо не желаят да имат деца също не са рядкост в наши дни.

Нежелание да имаш деца


С всяка поредна година расте броят на бездетните семейства в целия свят и то не само по медицински причини. От какво се ръководи т.нар. Childfree?

Причините са същите, каквито са били и преди много години, просто днес явлението придобива доста масов характер. Много хора са изправени пред сериозния жилищен проблем. Младите семейства отлагат раждането на дете в очакване на по-добри условия да се сдобият със собствено жилище. Това обаче не винаги става бързо, понякога минават години.

Съвременните жени често поставят на първо място желанието си да изградят кариера и погълнати изцяло от успешната си работа, изобщо не мислят за потомство. Други пък се страхуват да не загубят красотата си, да не станат непривлекателни, след като родят дете. Но все пак не е никак трудно да се възстановиш след раждане, вземайки предвид последните технологии – лазери, масажи, липосукции...

Трети пък се водят от желанието да живеят за себе си – пътешествия, развлечения... все неща, които те вярват, че ще загубят, раждайки дете. Четвърти заявяват, че "не искат да раждат бедняци“, като смятат, че ако нямат достатъчно средства, за да гледат дете, то най-добре да не го раждат и дори прекъсват бременността си.

Нелюбов към собствените деца

Много съвременни родители не обичат децата си. При това, майките по-често от бащите ненавиждат децата си. Какви са причините за това? Следродилна депресия, хормонални промени в организма, недоспиване и хроническа умора, недоволство от външността си и въобще цялостната промяна на начина на живот – всичко това води към депресия. Някои майки се затварят в себе си, струва им се, че животът им е свършил, а задълженията им около бебето обемат цялото им време. За всичкото това те подсъзнателно обвиняват детето си. Опасността от следродилна депресия е в това, че жените не винаги могат сами да се справят с нея, а и като не търсят помощ, усложняват повече ситуацията.

Настроението на майката винаги се предава на бебето – дете, което е лишено от радост и топлота, става тъжно и тревожно. Изследователите подчертават, че депресията на майката може да доведе до забавяне на развитието на речта и към проблеми с концентрацията на детето. В случаи на тежка следродилна депресия някои жени бият, блъскат бебетата си, дори искат да ги убият. Те започват да ненавиждат майчинството си, съжалявайки за предишния си безгрижен живот.

Много родители заради собствената си незрялост просто се оказват неготови за различните трудности, свързани с бебето – безсънни нощи, плач... Заради семейни проблеми, умора, проблеми с работата често родителите просто се сриват и отново подсъзнателно винят детето си за всички неудачи.

Има ли изход?

Дотук говорехме за крайните, тежките случаи на родителска омраза. Въпреки това на всички често ни е трудно със собствените ни наследници: струва ни се понякога, че ей на, още една капка, и чашата на търпението ни ще прелее. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат в такива моменти:

- Играйте с детето си, старайте се да прекарвате заедно повече време с любими и на двама ви занимания.

- Задължително си почивайте, за детето е много важно да сте в добро настроение. Старайте се да разнообразявате живота си, като си позволявате малки радости - идете в козметичен салон или на гости. Не се превръщайте в жертва и не забравяйте за себе си. Наемете детегледачка или оставете мъжа си за няколко часа с бебето, не се притеснявайте да го направите.

- Не се страхувайте да се обърнете към психолог, понякога това наистина е необходимо. Схващането, че на такъв специалист се ходи само в критическа житейска ситуация, отдавна е остаряло. Психологът ще ви помогне да гледате по-леко на нещата, а и да погледнете цялата ситуация под съвсем друг ъгъл.

- Наслаждавайте се на живота си в този момент, децата толкова бързо растат. Важно е да улавяте всеки миг от това щастие: обичайте детето си просто за това, че е вашето дете.

- Не отблъсквайте детето си! Когато то ви прегръща, когато заспива на ръцете ви, когато сутрин ви се усмихва с беззъбата си усмивка - това е щастието! Усмихнете му се в отговор, пише dete.bg.