Можем да намалим апетита между храненията и да предотвратим затлъстяването, с помощта на съставка, съдържаща се в спанака.

Шведският учен Шарлот Ерлънсън – Албертсън, професор по регулиране на апетита, открила съставка на име тилакоид, докато търсела начин за забавяне на храносмилането и ограничаване на угризенията, свързани с глада.

15 души, които са приемали съставката в спанака всяка сутрин, признават, че е много по-лесно да се устои на изкушението да се яде между основните хранения.

Четете още: Дженифър Анистън иска тялото на Жизел Бюндхен

Само по себе си яденето на спанак не е достатъчно. Той трябва да бъде смачкан, филтриран, прекаран през центрофуга, за да може да освободи т.н. тилакоиди от клетките на растението.

"Нашите тела не могат да извлекат нужната съставка от пресен спанак без предварителното му обработване", казват учените.

Комбинираните функции на храносмилането преработват храната по различен начин, която е склонна да се усвоява само в горната част на тънките черва. Това ни предпазва от ключовите хормони, които ни карат да се чувстваме сити, да стигнат до мозъка. "Обичам да казвам, че червата ни са безработни", добавя Албертсън.



Източник: БГНЕС