Не познаваме жена, която при добри условия и благосклонни природни дадености не би искала да има дълга, здрава и блестяща коса.

Никоя от нас не трябва да спира да мечтае за разкошна коса! Нужно е обаче да обърнем внимание на особеностите, характеризиращи растежа на косата. Само така ще можем да контролираме и подпомагаме процеса.

Четете още: „Издухване“ на дълга коса (видео)

Растежът представлява строга цикличност

Едно от най-важните неща, които трябва да знаете за растежа на косата е, че той преминава в 3 основни фази: анаген (фаза на растежа), катаген (преходна фаза) и телоген (фаза на покой).

Всеки един косъм минава през трите фазите независимо от съседните косми.

Приблизително 85% от всички косми са във фаза на растеж във всеки един момент. Фазата анаген може да варира от два до шест години. Косата расте приблизително 10 cm на година.

В края на фаза анаген космите влизат във фаза катаген, който продължава около една или две седмици. По време на фазата катаген косменият фоликул се свива до около 1 / 6 от нормалната дължина. Долната част на фоликула е разрушен, косъма спира да расте и накрая пада.

Фазата на покой следва преходната фаза- катаген и обикновено продължава около 5-6 седмици. През това време косата не расте, а в края на тази фаза се оформя нов космен корен. Приблизително 10-15% от всички косми са в тази фаза във всеки един момент.

В края на фазата телоген, косменият фоликул отново навлиза във фаза на растеж-анаген. Така цикълът се повтаря отново и отново.

Как да разберете, че косата ви расте

Падането на коса може да бъде предизвикана от различни фактори като спад на температурата или пък прием на нездравословни храни. За да сте сигурни, че скалпът и косата ви започват да се възстановяват след настъпил период на окапване, проверявайте състоянието на скалпа веднъж седмично. С пръсти лекичко опипайте скалпа и ако усещате наболи косми като след бръснене, значи косата ви отново е започнала да расте. Ако ли не, косата по всяка вероятност е във фаза на покой.

Тест с четката за коса

Обръщайте внимание на космите, които остават по четката ви след сресване. Ако има сравнително малко косми по нея, значи косата ви е в добро състояние. Подхранващите маски с топли масла като зехтин и кокосово масло много помагат за възстановяването и заздравяването на космите, както и дълбокото подхранване на скалпа.

Четете още: Кокосово масло за изключителна коса

Маслото от жожоба

От личен опит ви препоръчваме да се погрижите за растежа на косата си с масло от жожоба. В почти всяка аптека можете да откриете маслото (цената на най-разпространеното е около 5 лв). То действа изключително благоприятно на кожата, защото по състав е близко до естествените мазнини, произвеждане от тялото по лицето и скалпа. Най-ефективният начин за употребата му е като го нанасяте с втриване в скалпа вечер, а на сутринта измиете косата. Така ще му дадете възможност да действа през нощта.

Хапвайте за дълга коса

Включете белтъчини на всяко хранене. Ако на всяко хранене приемате яйце, сирене, риба или месо, ще имате достатъчно белтъчини за възстановяване на тъканите. За вегетарианците, веганите и хората, които постят, белтъчините ще идват основно от семена и варива.

Приемайте храни, богати на ензими. Познати още като ‘’живи’’ храни, тези фабрики за здраве улесняват храносмилането, подпомагат детоксикацията и дават възможност на тялото да се възстанови от прекарани болести, рязко отслабване или стрес. Такива храни са ананасът, папаята, кълновете, суровите ядки, както и всички сурови плодове и зеленчуци. Консумирайте тези храни преимуществено в суров вид и ги пазете от микровълнови печки и загряване на висока температура.

Четете още: През зимата косата има нужда спешно от... ?