Автор
Woman.bg

Да позволиш на децата ти да присъстват на раждането на братчето им?

Когато преди четири години таткото на Фрея и Ерин Кийн ги взима от училище, той има много вълнуваща новина за тях – мама ви чака, за да започне да ражда.

Но трябва да поясним, че тя не ги чака в някоя болнична стая, за да ги целуне преди да започне самото раждане, а ги чака в дома им, където всъщност ще се състои то и на което те ще присъстват.

Да, точно така семейство Кийн е решило двете им дъщери, на 5 и 6 години, да присъстват по време на цялото раждане, да видят и чуят всяка контракция и всеки напън, включително и самото излизане на бебето.

Тази идея би ужасила много жени, притесняващи се дали това децата да чуят как майка им вика от болка, няма да ги стресира, и дали самите те ще могат да се отпуснат пред толкова важна публика. Но не и тази двойка от Великобритания. Като няма как да не отбележим, че въпреки факта, че винаги нещо може да се обърка и малчуганите да станат свидетели на сцени, които да ги травмират за цял живот, все повече майки от Острова, а и в други западноевропейски страни, решават на раждането на новия член на семейството да присъстват всички – не само мъжът им, но и децата.

Такъв е случаят и със съпругата на любимия ни Джейми Оливър. Преди седмици тя роди пето дете и по време на цялото раждане присъствал не само Джейми, но и двете големи дъщери на двойката – Попи на 14 години и Дейси на 12. Двете момичета дори са отрязали пъпната връв, за което се похвали самият Джейми в социалните мрежи. Много потребители обаче разкритикуваха решението му да позволи на децата си да наблюдават раждането, защото ако то е естествено, както е било в случая –момичетата са били свидетели на сцени с кръв и викове, които може да ги стресират и наплашат и дори да ги накарат да не желаят самите те да родят един ден.

Смейество Кийн

Майката на Фрея и Ерин Нанси е на диаметрално противоположно мнение обаче. Според нея именно наблюдаването на раждането ще успокои момичетата и ще им помогне да разберат, че това е естествено нещо, от което няма защо да се плашат. Тя подчертава, че с мъжа ѝ, който е учител, се решават на тази крачка, защото самите момичета са били много любопитни, задавали много въпроси за бременността и проявили желание да присъстват на появата на братчето си на бял свят.

За да подготви момичетата и да са наясно какво ще видят, Нанси им пуска касети, запечатали различни раждания, като тя разкрива, че по време на раждането на сина ѝ са присъствали и майка ѝ и сватовете ѝ, за да може да отведат момичетата, ако те изведнъж решат, че не искат да гледат или пък нещо се обърка.

Всичко обаче е наред и момичетата сами пожелават да останат до края и да видят самото излизане на братчето си. "След като синът ни се роди, аз го прегърнах и го положих върху гърдите си, а Фрея и Ерин дойдоха до мен, така че те са първите хора, които той видя, идвайки на бял свят. Беше невероятно изживяване, което се надявам да им помогне да не се страхуват от раждането, когато станат жени."

Истината е, че противно на очакванията на мнозина, момиченцета не изглеждат стресирани от видяното. "Спомням си, когато мама раждаше Торен преди четири години, издаваше смешни звуци, звучеше като крава, което беше странно, но после пак си стана нормална. Беше много вълнуващо, радвам се, че присъствах", споделя Фрея. Раждането явно не е притеснило и Ерин, която по думите на Нанси е била впечатлена от случилото се за около 15 минути, след което се е интересувала от това какво ще вечерят.

39-годишната дама допълва, че с момичетата са обсъдили раждането и тя им е обяснила какво точно са видели и чули, за да предотврати някое недоразумение, като признава, че появата на сина ѝ на бял свят е било прекрасно изживяване, пълно с положителни емоции, което се радва, че е споделила с децата и мъжа си.

Известна лондонска психоложка, която е една от привърженичките на раждането пред очите на децата, разкрива, че това решение не само заздравява връзката между родителите и децата им, но и тази между новия член на семейството и неговите батковци или каки. От друга страна няма нещо по-естествено от даването на живот, затова е съвсем нормално този момент да бъде споделен с най-близките, а не да се извършва в изолация, сякаш е нещо срамно.

Тя допълва, че всъщност само в западните култури сме свикнали майката да е сама и отделена по време на раждането, в източните това е семеен празник, на който присъстват всички роднини.

В България има законодателен парадокс относно раждането у дома - от една страна, жените имат право да изберат къде да родят, но от друга, акушери нямат право да присъстват на домашно раждане. В болниците пък трудно се допускат татковците на самото раждане, да не говорим за деца и роднини на двойката.

Интересно ни е да разберем - според вас децата трябва ли да присъстват на израждането. А дали трябва ли да се промени съществуващия у нас закон, за да могат жените по-лесно и безопасно да раждат в домашни условия, или мислите, че не трябва да се ражда извън болнични заведения?