Автор
Woman.bg

Да спасиш живот само минути след раждането си

Лондончаните Джес и Майк са златната двойка на гимназията, разделят се след като завършват училище, но няколко години по-късно, вече на двайсет и няколко, се събират.

Сякаш най-накрая тяхната приказка ще завърши с щастлив край, след поредица от перипетии те успяват да се съберат и не им трябва много, за да разберат, че искат да създадат семейство и да остареят заедно. Джес има дете от предишна връзка, което Майк обожава и няма против да се грижи за него, а само няколко седмици след като се прибират от почивка в Амстердам, по време на която Майк предлага брак на любимата си, тя разбира, че е бременна.

Щастието им е безгранично и те нямат намерение да го крият от света. Дни след като научават радостната вест, те посещават лекарския кабинет - оказва се, че чакат не едно, а две бебета. Джес споделя, че са били толкова развълнувани, че са искали всички да съпреживеят радостта им, затова и решават да сложат ултразвук снимките на фетусите в профилите си във фейсбук.

Но щастието им трае само няколко седмици или по-точно до момента, когато научават, че едно от бебетата е болно.



Първоначално не се знае колко точно е сериозно състоянието на зародиша или по-точно лекарите не искат да съобщят ужасяващата вест на младата майка.

"Всички ходеха на пръсти около мен и никой не смееше да ми каже нещо конкретно и в един момент аз просто не издържах и попитах направо: Нима се опитвате да ми намекнете, че едно от бебетата ми няма да оживее?", спомня си Джес.

Оказва се, че единият от близнаците страда от аненцефалия – рядко заболяване, което пречи на нормалното развитие на мозъка и на цялостното образуване на черепа, като почти всички бебета, страдащи от него, умират още в утробата на майката или само часове, а понякога и минути, след като са родени.

Докторите многократно предлагат на двойката бебето да бъде абортирано, но те отказват.

"Ние просто бяхме категорични, че дори и да имаме само минута или пък десет с него, то те ще са най-прекрасното изживяване на този свят", разкрива британката.

Джес и Майк не махат бебето и дори му дават име – Теди. Освен това решават, че няма по-добър начин да почетат живота му от това да дарят органите му, давайки на някой шанс за живот, а и мисълта, че част от детето им ще живее чрез някого друг им дава сили.

Миналата година, два дена след Великден, на бял свят се появяват близнаците. Първо е роден Ноа, а минути след него и Теди. Момченцето живее само сто минути, като три минути след като почива, лекарите взимат бъбреците и сърдечните му клапи, за да ги трансплантират, като по този начин малкият герой се превръща в най-младият донор в света. Майк и Джеси се запознават с човека, при когото отиват органите, и дори си разменят с него писма и до днес.

Спомняйки си деня на рождението и смъртта на Теди, Майк заявява през сълзи: "Той живя и умря като герой. Не е възможно да се опише с думи, колко сме горди с него."

"Помага ни да знаем, че животът му не е бил загубен, че той е дал шанс на друг човек, че е доказал, че от медицинска гледна точка, взимането на органи от бебета е напълно възможно – факт, който се надяваме, че ще накара и други хора на наше място да постъпят по този начин", споделя Джес.

Тази година на 22 април, дата на която Ноа и Теди се раждат, но за жалост само единият оживява, семейството посещава гроба на Теди, а после качва снимка на новородените в социалната мрежа, под която написва: "Ноа и Теди- братя завинаги!"

***

Джес и Майк с едногодишния си син Ноа и 3-годишната дъщеря на Джес - Били

Едногодишният Ноа