Някои от тях сигурно вече знаете, но други могат много да ви изненадат!

1. Любовта е като кокаина

Ако направите томография на мозъка на влюбен човек, ще откриете нещо доста интересно – особено силно възбудени ще са две зони от мозъка, които отговарят за т.нар. „система за награждаване“. Учените обясняват това с повишените нива на допамин – вещество, предизвикващо чувство за удоволствие. Любопитно е обаче, че тези зони на мозъка реагират толкова силно само на кокаина.

2. Любовта като средство за оцеляване

При животните, които образуват дълготрайни двойки, има три етапа във връзката – желание, увлечение и привързаност. Желанието е чисто сексуален нагон, който не е ориентиран към никой конкретен индивид. Увлечението е фиксиране на вниманието върху определен обект. Привързаността е здрава връзка, предвидена за дългосрочна програма за размножаване. Учените са се убедили, че романтичната любов при хората е видоизменена форма на животинското увлечение. Възникнала е при предците ни като средство за оцеляване. С други думи любовта ни помага да спестим усилия в търсенето на партньор и да се съсредоточим върху един такъв с цел продължаване на рода.

3.Любовта трае от 1.5 до 3 години

Този срок е лесно обясним – той гарантирал участието на бащата в първите и най-трудни месеци от живота на детето и майката при предците ни. При наличието на пречки като ответна неприязън, раздели и сериозни разминавания в разписанията, любовта може да продължи доста по-дълго.



4. Любовта е сляпа

Немският изследовател Андреас Бартел е установил, че зоните от мозъка, които обикновено са активни при невлюбените, при влюбените „спят“. Това са зоните на негативните емоции и рационалните решения.

5. Откъде идва депресията

Човек, който е нещастно влюбен, минава през две фази. Първо нивото на допамин се повишава още повече, като това предозиране предизвиква ярост и още по-обострено чувство за любов. Но рано или късно идва втората фаза. Допаминът пада до под средното ниво, което предизвиква депресия.

6. Любовта е зависимост

След като въздействието на любовта е подобно на това на кокаина, учените препоръчват нещастната любов да се лекува като наркотична зависимост. Важно е да се отстранят стимулите и напомнящите елементи – да се изхвърлят всички снимки, да се прекратят обажданията към обекта на нежните чувства и да се започне нещо ново и напълно различно. Пълен restart.

7. Любовта може да се лекува с лекарства

Както при маниаците, които не могат да контролират действията си, така и при влюбените се наблюдават сериозни химични промени в кръвта. Те имат силно понижен серотонин, който е важен хормон. Учените винят за това споменатия по-горе допамин – естествен наркотик, който ни тласка към безумни постъпки и изключва системата за самоконтрол. Статистиката показва толкова високи нива на престъпност от любов, че в САЩ сериозно се обсъжда идеята любовта да се лекува с медикаменти.

8. Серотонинът убива любовта

Ако на лабораторна мишка дадете голяма доза серотонин, тя ще отхвърли постоянния си партньор и ще започне да се чифтосва с който й падне. И това е обяснимо – серотонинът понижава нивото на допамин и с това и градуса на любовта (но не и на половото влечение). Важно е да знаете, че нивото на серотонина се повишава под влияние на съвременните антидепресанти.

9. Новото спасява любовта

Пристигайки в чужда държава и отсядайки в непознат хотел, много двойки отново „обезумяват“. Всяко ново преживяване предизвиква повишено отделяне на допамин в мозъка, като тази висока концентрация може да върже „на късо“ стари сигнални вериги, например чувството за влюбеност. Като цяло американските психолози вече от години съветват всички семейни двойки да си правят романтични срещи веднъж седмично. Но при това не бива да ходите в един и същ ресторант. Търсете нещо ново.

10. Мъжете обичат с очите си

При мъжете по време на влюбване се активизира кората на големите полукълба, която отговаря за зрението. Така че не случайно хората казват, че мъжете обичат с очите си. При жените пък по-активна е зоната, свързана с паметта – инстинктът запаметява поведението на партньора за няколко седмици, а после мозъкът анализира получената информация, за да премери добре всички „за“ и „против“. В резултат на това жените помнят много по-добре всички подробности от първата фаза на връзката.