"Истинската профилактика на затлъстяването започва още от вътреутробното развитие на детето. Затова бъдещата майка не трябва да увеличава теглото си по време на бременността с повече от 16 килограма". Това обясни председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания проф. Светослав Ханджиев.

При деца на родители с наднормено тегло има повишен риск от затлъстяване. Наред с генетичните фактори, важна роля за наднорменото тегло при децата има нарастването на теглото на майката по време на бременността. „Това трябва да се знае от родителите още преди да се роди детето. Бременните не бива да наддават повече от 9 до 12, максимум 16 килограма. Иначе има риск от вътреутробно затлъстяване на децата” – коментира проф. Ханджиев.

В България се шири мисленето, че бременната трябва да яде за двама, а това не е така. Доказано е, че бъдещата майка не трябва да качва много килограми, за да бъде здраво детето й и да не боледува от диабет след това. Ако по време на вътреутробното развитие в плода се образуват голям брой мастни клетки, това може да обрече детето на доживотна „битка” с наднорменото тегло. Разбира се, през бременността не се препоръчват и драстични диети - просто трябва да не се прекалява с храненето и да се внимава. Недоносените деца, които са се родили с ниско тегло, по-късно също страдат от наднормени килограми.

Но така или иначе, броят на мастните клетки се формира във вътреутробното развитие на плода и по-нататък до пубертета. След половото съзряване тези клетки не се увеличават. Затова едно затлъстяване, което е заложено в тези години до пубертета, много по-трудно се лекува след това. Ако една жена до 20-та си година е с нормално тегло, но има натрупани килограми след бременност или друго, след това по-лесно може да ги регулира, отколкото ако е със затлъстяване преди половото си съзряване. Това се дължи на броя на мастните клетки. Те са като сюнгер - ние ги изтискваме, но те са готови веднага да започнат да поемат калориите при преминаване на нормално хранене. Разбира се, това важи също така за момчетата и младите мъже.

Статистиката сочи, че България е на шесто място по затлъстяване и по наднормено тегло в Европа във възрастта от 11 до 17 години. По данни на Националния център за опазване на общественото здраве, една трета от първокласниците са с наднормено тегло, посочи проф. Ханджиев.

Наднормените килограми са бич, който засяга всички слоеве на населението и всички страни, не само развитите, но и развиващите се. Според проф. Ханджиев, в целия свят човечеството е под угрозата на излишните килограми, които представляват голям медицински и социален проблем, тъй като се свързват със заболеваемостта от диабет тип 2 и ранната атеросклероза, пише dete.bg.