Според някои психолози агресията е вродена част от детската индивидуалност. Други смятат, че родителите задават грешния поведенчески модел на децата си.

А най-често обяснението на детската агресия е по-лесно – те просто още не владеят социалните умения и самоконтрола, нужни, за да изразят себе си и да владеят поведението си, пише dete.bg.

Това за щастие е поправимо – нужните умения може да бъдат усвоени, но първо трябва да бъдат показани.

Децата имат нужда да бъдат научени на приемливи и допустими начини за справяне с отрицателните си чувства и в същото време – на отстояване на позициите си, без това да вреди на околните.

Как да го направите?

*Винаги търсете причината, отключила агресията на детето ви. По-важно от конкретната ви реакция е да откриете източника и да го елиминирате.

*Обърнете внимание на средата – дали конкретна дейност предизвиква раздразнението на детето? Осигурете му достатъчно лично пространство. Ограничете играчките, предполагащи агресия – мечове, саби, пистолети…

*Обяснете точно и ясно какво поведение очаквате от детето си – не спирайте да повтаряте изискванията си, докато то не ги чуе и не започне да се съобразява с тях.

*Контролирайте детето си. Ако то наранява друго дете, може думите ви да не са достатъчни, за да го спрете. Трябва да отстраните детето си от „жертвата” и внимателно, но категорично да спрете насилието. Вашата роля е да проявите контрола, който на този етап липсва у детето ви. След време то ще е способно да осъществи този контрол само.

*Ограничете времето, което детето ви прекарва пред малкия екран, и подбирайте разрешените за него предавания и филми. Отделяйте време заедно да гледате избраните предавания и коментирайте образите – така ще дадете правилна насока на детското възприятие.

*Обясненията за последствията от агресивното поведение запазете за моментите, когато детето е спокойно – идеалното време за подобни разговори е вечер преди лягане.