Според статистиката детското главоболие е вече твърде често срещано явление и стои на второ място след болките в стомаха.

Анализът, който е направен от Московската медицинска академия, показва чести симптоми на главоболие предимно при момичетата.

Това е най-вече свързано с първия менструален цикъл.

При много сериозни заболявания като менингит и епилепсия, също може да се установят болки в главата.

Други причини може да са наследствена травма, усложнено раждане, като особено в резултат на последното, се понижават адаптационните възможности на мозъка, нарушено е нормалното му развитие, циркулирането на кръвта и цереброспиналната течност.

При малките това се изразява с повишаване на вътрешночерепното налягане - или т.нар. хипертензионен синдром, чиято проява, или поне една част от нея, е главоболието.

Други сериозни предпоставки са хроничният синузит, както и неправилно подбрани очила - по-големи от предписаното диоптри.



От мигрена пък страдат 37% от хората в световен мащаб. В този процент влизат и деца.

Характерното при нея е, че първите й прояви са именно в юношеска възраст. Има и случаи, при които мигрена се е проявявала и много по-рано към 2-3 годишна възраст.

Обикновено болката обхваща лявата или дясната половина на главата. И повечето аналгетици остават абсолютно безполезни.

Ако детето ви има такива симптоми, най-доброто, което може да направите за него, е да го сложите в леглото и да му поставите топъл компрес на челото, да мине през гореща баня или да пристегнете главата с превръзка.

И при децата също се среща главоболие, породено от напрежение. В подобни случаи болят само мускулите, които опасват черепната кутия.

Болките могат и да са на психическа основа. Тогава главоболието възниква при понижено настроение, стрес или промяна на начина или обстоятелствата на живот.

Много е важно като родител да следите емоционалното състояние на детето.

Важно е да се следи за определени симптоми, как и кога се проявява детското главоболие. Ако детето е бебе, тогава главоболието се изразява под формата на плач, повишена възбуда, безсъние, често будене, придружено с неутешим плач, повръщане.

Ако детето е по-голямо то вече може да деференцира болката и да посочи къде го боли.

Източник: mamitabg