Напоследък много хора прилагат диетата с лук, която е лесно изпълнима и ефективна. В основата й е неограничена консумация на супа с лук.

Лукът съдържа 86,3% вода, 10,5% въглехидрати, 1,7% белтъчини, 0,3% мазнини, 0,6% минерални вещества: калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо. Витамините, които се намират в лука,са: С, В1, В2, РР и Е. Зелените листа на лука са по - богати с витамин С.

Отдавна са известни и лечебните свойства на лука. Той влияе положително на храносмилателната система, повишава апетита, ако се яде суров; подобрява дейността на черния дроб и жлъчката.

Древните славяни са имали такава мъдрост:"Лукът от 7 болести лекува". Достатъчно е в продължение на 3 минути да се дъвче лук, за да се унищожат бактериите в устата.

Супата се приготвя от: лук в по - голямо количество, зеле – 150гр., червени чушки - 2 броя, домати - 1- 2 средно големи и целина – 1 средна глава, много малко сол.

Целината притъпява чувството на глад и има диуретични свойства.

Останалите зеленчуци са нискокалорични и затова се постига намаляване на теглото.

За една седмица / 7 дни / могат да се свалят 4-8 килограма.

Тази диета трябва да се прилага на 6 месеца веднъж.

На ден се изяждат 5 средни купички супа. Забранени са тестените, млечните храни и алкохолът. Допустимо е парче пилешко филе на скара -100 - 150 грама, ако не може да се издържи само на супа. Разрешена е употребата на минерална вода, зелен и билков чай, кафе без захар.

Супата с лук е подходяща за хора, които страдат от сърце и от високо кръвно налягане, но е противопоказна за болни от гастрит и язва.