Какво представлява диетата 5:2?

Ето как работи диетата: Ядеш каквото искаш за пет дни, после скъсяваш калориите до 4 пъти по-малко за два дни. Това обикновено означава 500 калории за жените и 600 калории за мъжете. Създателят на тази диета Майкъл Мосли казва, че опитал различни форми на непропорционално гладуване, преди да открие идеалната пропорция 5:2. „Ако се придържаш към плана, то трябва да отслабваш с около 450 грама за седмица ако си жена и с малко повече, ако си мъж. Той обяснява, че успехът зависи от това дали ще прекалиш с яденето в дните, в които можеш да ядеш всичко. Непропорционалното гладуване гарантира още по-ниски нива на кръвна захар, холестерол, както и поддържане на нормалното ниво на инсулина. Книгата на Мосли „Бързата диета: Свали килограми, бъди здрав и живей по-дълго с простата тайна на непропорционалното гладуване“ има повече от 1500 потребителски ревюта в сайтове за книги и е в листата на бестселърите от месеци.

Пооложителни ефекти на диетата

Приблизително от 1900-ната година учените са се опитвали да разберат ефектите на непропорционалното гладуване. Те са изследвали как влияе то на здравето на маймуните, като върху тях то се отразявало положително и дори удължавало живота и здравето им. Върху мишките пък пропускането на хранения довеждало до това, че стават резистентни на диабет и на мозъчно увреждане. По-скорошни изследвания пък показват, че ограничаване на калориите си с 30 до 40 процента може да удължи живота на някои животни с една трета и повече. Предполага се, че гладуването ще увеличи устойчивостта на стрес и да репрограмира метаболизма.

Повече по темата четете тук: Безглутенова диета за здраве и спокойствие

Какво казват специалистите?

Диетологът Мерил Пичард обяснява плюсовете и минусите на диетата с думите: „Ако се прави както трябва, гладуването може да бъде много полезно за вашето здраве. Дава на тялото възможност на тялото да се регенерира и да си почине добре. Това е което се случва с тялото Ви, докато спите. Ако ядете постоянно то няма възможност да прави това“, категорична е тя. От друга страна, Пичард вижда някои слаби страни на диетата, които засягат психологическата стабилност: „Повечето хора не знаят дори какво е калория, камо ли пък да я мерят. Казваме на клиентите си, че ключът не е в качеството на калориите, а по-скоро трябва да се фокусират в количеството. Ако ядеш храна с високо качество, тогава не ти трябва да ядеш толкова много храна, тъй като тялото разпознава кога тя е качествена. Ако ти е позволено да ядеш пица и сладкиши по 5 пъти на седмица, без значение какво правиш през уикенда, това няма да повлияе на теглото, както и ефектите от храната с ниско качество ще бъдат прибавени към състоянието на тялото. Ако не друго, двата дни на намаляване на калориите ще те накарат да изпиташ симптоми на тотална детоксикация“, добавя диетоложката. Нейното финално заключение е, че „Нашите тела са като машини. Ако бъдат захранвани с правилното гориво, могат да направят невероятни неща“.

Повече по темата четете тук: Най-бързите и ефективни диети