Преди време шокиращата корица на списание Time отново привлече вниманието към тази уж забравена тема.

Трябва ли да кърмим децата си толкова дълго, колкото можем, за да бъдем добри майки? Или пък значимостта на този акт е преувеличена и е по-добре да се погрижим за фигурата си?

Една истинска история

26-годишната Джейми Лин Гърмет от Лос Анджелис позира за корицата на Time и сподели личния си опит по този въпрос. Госпожа Гърмет все още кърми синовете си – по-големият е на пет години, а по-малкият – на три. Продължителното кърмене в този случай може да се нарече семейна традиция – самата Джейми е сукала от майка си до шестата си годишнина. И сега си спомня с умиление за тези моменти: „То е като прегръдка. Усещаш, че те утешават и че те обичат много, много силно. Като малка бях много уверена в себе си!“. „Харесва ми, че майка ми никога не е превръщала кърменето в тайна и не го е смятала за нещо мръсно“, допълва Джейми в блога си.

По-големият й син Самюел е осиновен и е родом от Етиопия. Момчето е прието в новото си семейство през 2010 г. По това време Самюел не говорел много добре английски, затова Джейми решила да му даде същата мълчалива подкрепа, каквато е получавала и тя като малка. И започнала да го кърми. При това отбелязва, че откак английският му се е подобрил, синът й суче по-рядко.

Джейми е сигурна, че методите й са „биологически нормални“ и не желае да води спорове с онези, които смятат подобни действия за покваряващи младото поколение. Гърмет е възмутена от отзивите на хората, които осъждат кърменето на децата до късна възраст. „Неприятно ми е да чуя, че грижите ми за собственото ми дете предизвикват бурна реакция у хората и карат някого да се чувства неудобно.“

Четете още: Признаци на правилното кърмене



Кърменето според статистиката

* Световната здравна организация препоръчва децата да се кърмят до втората си годишнина (или по-дълго).
* Много американски майки не спазват препоръката на СЗО. 75 % от майките започват да кърмят децата си веднага след раждането, но само 44 % продължават да го правят през следващите 6 месеца.
* От гореспоменатите 44 % само 15 % кърмят децата си изключително и само с майчино мляко.

Джейми често цитира трудовете на Уилям Сиърс, който подкрепя не само кърменето, но и спането с детето в едно легло и носенето му в слинг. Подходът му се различава коренно от този на популярния навремето Бенджамин Спок, който е за кърменето по режим, дружелюбието без глезотии (за да не свиква детето с постоянното внимание на майка си и да не става досадно – не го носете постоянно на ръце), „изселването“ на 6-месечното бебе в отделна стая и забраната да се взима детето в родителското легло, колкото и страшни кошмари да сънува.

Не сме сигурни обаче дали госпожа Гърмет знае, че твърде продължителното кърмене може да бъде и вредно. Как точно ли?

Четете още: Грижа за гърдите след кърмене


Много хубаво не е на хубаво

Сигурно всички ще се съгласите, че начинът на общуване на майката с детето (особено през първите години от живота му) повлиява силно развитието на характера му. След раждането пъпната връв се прерязва, но невидимата и мощна ментална връзка си остава. „Преди малко хапнахме“, „Преди малко пишкахме“ - от тези типични фрази на младите майки все още бездетните хора често ги побиват тръпки.

Фройд е бил на мнение, че ако майката предугажда всички желания на детето си, то ще порасне зависимо от другите и цял живот ще търси чуждото одобрение.

През периода на кърменето основният източник на удоволствие за бебето е майчината гръд. И много майки смятат, че това удоволствие е и полезно. Все пак откърмените с майчино мляко деца са по-умни (коефициентът им на интелигентност е със 7-10 точки по-висок), по-здрави (боледуват по-рядко), виждат и чуват по-добре и имат по-хубава усмивка. И това се забелязва лесно още в предучилищна възраст.

Обикновено никой не се замисля за скритите опасности на тази симбиоза, продължила след втората годишнина на детето. Но семейните психолози често наблюдават вече наличните проблеми. На консултация идват вече пораснали деца от семейства, където връзката между членовете е толкова силна, че не е ясно къде свършват чувствата на единия човек и започват чувствата на другия.

Твърде тесните емоционални връзки в семейството могат да ни изиграят лоша шега. Ако детето не бъде отделено от родителите, то ще изпитва сериозни затруднения в живота си като възрастен.

Първо – то едва ли ще се научи да различава чувствата от фактите и ще взима жизненоважни решения въз основа на текущите си емоции.

Второ – смисъл на живота му ще стане търсенето на любов и одобрение, а не постигането на някакви конкретни цели (то няма да може дори да ги формулира, освен може би фразата „Искам да бъда щастлив“).

Трето – няма да му остава жизнена енергия за нищо друго.

Четвърто – границите на личността му могат да се размият.

И това не е всичко. Основен проблем на тези хора е зависимостта им от родителите. Ако родителите вече ги няма, аналогични отношения се търсят с партньора, с който да се слеят в едно. Ако този опит не бъде успешен, тази емоционална „патерица“ може да бъде заменена с друга – алкохол и наркотици.

Права ли е според вас героинята на Time? Колко време трябва да продължи „биологически нормалното“ кърмене? И трябва ли да даваме гърда на вече порасналото си дете винаги, когато има нужда от подкрепа?

А сега нека ви подарим освен информация за кърменето, така и възможност да спечелите едногодишен абонамент за продуктите на Mustela. Достатъчно е да отговорите на въпросите в играта "Мама знае най-добре!", за да участвате в томболата. Успех на всички!