Всички знаем, че ако не се наспим добре на сутринта лицето ни губи от блясъка си и не изглежда по най-добрия начин.

Чудили ли сте се защо при някои хора белезите на стареене се появяват доста по-рано, отколкото при други, а случвало ли ви се е да забележите рязка промяна към по-лошо у своя приятелка или позната?

Ново изследване хвърля светлина върху ефекта от качеството на съня върху стареенето на кожата и нейното функциониране. Проучването е съвместен проект на козметичния гигант Estée Lauder и Case Medical Center. “Effects of Sleep Quality on Skin Aging and Function” – показва, че липсата на сън може да доведе до появата и да ускори задълбочаването на белези на стареене.

В изследването са оценени 60 дами на възраст между 30 и 49 години. Те са разделени в две групи: първите 30 са недоспиващите си хора, които спят по по-малко от пет часа на ден от началото на изследването. Във втората група попадат още 30 дами, които спят по повече от седем часа на ден.

Изследователите откриват значителна разлика между белезите на стареене на кожата между хора, които спят достатъчно и тези, които не си доспиват. Оказва се, че малкото количество сън има пряка връзка с белезите на стареене.

При хората, които страдат от липса на сън, се забелязват следните проблеми:

- Увеличаване на сухите линии
- Предразположение към дехидратация
- Неравномерен тен
- Липса на блясък на кожата

Резултатите от това революционно изследване вече са взети предвид и са вплетени в новия Advanced Night Repair Synchronized Recovery Complex II на Estée Lauder, който е разработен за всеобхватно възстановяване на кожата през нощта.



В новия Advanced Night Repair е включена ChronoluxCB™ технология. За първи път тя дава преимущество на възстановяването през нощта, комбинирайки мощни пречистващи и синхронизиращи технологии:

Катаболизираща технология (пречистване) –комплекс от активни съставки, които включват екстракт от алгае и екстракт от мая и доказано помагат на кожата, да повиши своя естествен Катаболизъм*. Чрез оптимизирано клетъчно действие, кожните клетки работят по-ефективно и като цяло се подобрява клетъчното възстановяване през нощта.

Chronolux™ Technology (синхронизация) – мощна, патентована технология на часовите гени, която подпомага естествената синхронизация на нощното възстановяване на кожните клетки.

*Катаболизъм е естествен пречистващ процес, който помага на кожните клетки, да отстранят вътрешните развалини, които могат да причинят увреждане на клетъчно ниво-функция, която е от изключително значение за живота на клетките. Тези развалини са основната причина за вътрешното клетъчно увреждане и е необходимо, да бъдат отстранени, за да могат да функционират ефикасно кожните клетки. Сега учените на Estée Lauder са сред първите, занимаващи се с грижа за кожата, които разбират главната роля, която играе Катаболизмът в естествените възстановителни процеси на кожата. От 2007, учените на Estée Lauder изследват тази нова форма на клетъчно пречистване и установяват, че Катаболизмът е най-ефективен през нощта. Това революционно изследване подчертава факта, че пречистването трябва да бъде в синхрон с метаболизма и че нощта е най-удачното време за възстановяване.