Напоследък в книгите и статиите по психология често се говори за т.нар. “приятелски секс”. Така се наричат връзките между хора, които рядко или нередовно правят секс, но не искат да стават двойка, не се заричат във вярност един на друг, не желаят да живеят заедно и още по-малко да се женят.

При това двамата “необвързани” не са равнодушни един към друг, изпитват искрена взаимна симпатия и са готови да помогнат на човека отсреща и да го подкрепят. По правило обикновено имат общи интереси, винаги има за какво да си поговорят не само в леглото, но и в друга обстановка. Истински приятели!

Разврат ли е това?

Често дружеските интимни отношения се възприемат като форма на разврат, разпуснато поведение, “случаен” секс. Но ситуацията може да се разглежда и от друг ъгъл.

“С И. се познаваме вече от 16 години. Запознахме се, когато и двамата бяхме на по двадесет, влюбихме се един в друг. Искахме да бъдем заедно, мечтаехме да се оженим, да създадем семейство, да имаме деца, но не ни беше писано...”, разказва Екатерина.



Оттогава е минало много време. Катя вече е била омъжена, има прекрасна дъщеричка. И. се е женил цели три пъти и от всеки брак има по един син. Сега тъмноокият програмист отново е разведен. Дълги години двамата поддържали контакт. Ту се сближавали, ту пак се отдалечавали един от друг.

“Почти винаги нашите срещи стигаха до секс, но ние не лъжехме половинките си. Срещахме се, само когато и двамата бяхме необвързани”, пояснява младата жена. Защо Екатерина не може да си представи двамата с И. да станат истинска двойка? “Не виждам смисъл. Той не е способен да бъде верен, да се откаже от постоянните купони. При това обаче душата си дава за приятелите си, включително и за мен. Освен това ми пасва идеално като сексуален партньор”.

Нужда от ласка


Не бива да осъждаме хората, които правят приятелски секс. В крайна сметка и мъжете, и жените имат естествена нужда от близък контакт с противоположния пол. Освен това далеч не всички хора имат желанието и възможността да започнат сериозна постоянна връзка или да създадат семейство, а всеки има нужда от ласка, общуване и подкрепа.

Впрочем независимо от моралните норми приятелският секс крие доста рискове. Основният е, че единият от партньорите може да гледа на тази връзка като на пикантно еротично приключения, а другият да разчита отношенията да прераснат в сериозна връзка.



Дори когато мъжът и жената са се разбрали поначало, че ще имат “свободна” връзка, изключваща прояви на ревност и собственически чувства, понякога им е трудно да спазят това споразумение. Много е възможно единият от двамата да се влюби, а несподелената любов винаги е болезнена.

Да пазиш тайна

Повечето мъже и жени, имащи приятелска сексуална връзка, се стараят да не афишират контактите си. Има редица причини за това. Първо – подобно поведение обикновено се осъжда от обществото. Второ - “приятелите-любовници” често са в етап на търсене на постоянен партньор. Затова се стараят да скрият факта, че имат интимни отношения.



Ако не успеят да запазят тайната, често възникват неприятни ситуации – околните възприемат мъжа и жената като двойка, докато партньорите са на обратното мнение и се срамуват от връзката си.

Риск от привикване


Може да се спори дълго за това дали приятелският секс е допустим от морална гледна точка. Основната опасност обаче е, че хората могат да привикнат към подобни контакти. Взаимоотношенията в постоянна двойка са немислими без компромиси, работа над себе си, отговорност към другия, умение да се търси и намира изход от конфликтните ситуации. Любовта е не само щастие и хармония, но и тежка и усилена работа.

Приятелският секс може да даде на човек търсеното психологическо разтоварване, но никога няма да направи двамата партньори наистина щастливи.