В един или друг момент от живота всяка една от нас е трябвало да се бори с появата на черни точки.

Добрата новина е, че черните точки са в пика на своята поява най-вече през пубертета. Но ако кожата е мазна и склонна към акне, то неприятните точици могат да запълват порите на кожата през почти целия ви живот.

Неприятните точки са причинени от множество фактори - употребата на некачествени гримове (или такива с изтекъл срок на годност); подлагане на кожата ежедневно замърсяване (ако живеете или работите в големия град до булеварди и натоварени улици, където прахта и мръсотията във въздуха директно атакуват кожата); хормонален дисбаланс; стрес и пр.

За щастие, черните точици по лицето, гърба и деколтето могат да бъдат премахнати и в домашни условия с малко повече постоянство, грижа и търпение.

Предлагаме ви два изпитани домашни лека срещу козметичните несъвършенства по кожата:

Домашен пилинг с яйце

Пилинг маските са едни от най-ефективните средства за изчистване на лицето от черни точки. Нещо повече, освен, че отпушват порите, домашните пилинг маски премахват мъртвите клетки и бактериите от лицето.

За яйчения пилинг ви трябват един белтък, мъничко желатин и прясно мляко.

Смесете 1 супена лъжица желатин с една и половина супена лъжица прясно мляко. В отделен съд загрейте сместа докато не се превърне в хомогенна смес.

Когато се охлади добавете яйчения белтък.

Получената смес се нанася на лицето, след като е било предварително почистено. Оставете да действа за 3 минути и отлепете внимателно.

Домашна маска с портокалови кори


Тази маска ухае прекрасно! Подгответе си изсушени портокалови кори (през лятото можете да ги сушите на слънце, а зимата на радиатора), прясно мляко и лимонов сок (по желание).

Смелете изсушените портокалови кори на прах (това можете да направите в най обикновена кафемелачка или в малък чопър).

В купа смесете портокаловата пудра с мъничко прясно мляко, колкото да получите консистенция на паста.

Ако имате мазна кожа, добавете няколко капки лимонов сок.

Поставете маската върху лицето и я оставете да действа и стяга за около 15 минути (или докато не изсъхне напълно).

Свалете чрез отлепяне и измиване с хладка вода.