Таханът от сусам е признат от народната медицина като еликсир за стомашно-чревния тракт. Богат е на лесно усвоими растителни мазнини и съдържа незаменими аминокиселини, витамини В, Е, РР и антиоксиданти.
Поради голямото съдържание на калций се препоръчва при децата - за растежа на костите и мускулната система, а при жените - срещу остеопороза. Помага при възпаление на гърлото, гласовия апарат, зачервявания и изгаряния на кожата (външно). Консумира се намазан на филия, като се смесва с равни части мед. За предпочитане е да се приема сутрин.
Необходими продукти:
Около една чаша кафяви сусамови семена
1/4 чаша екстра върджин зехтин
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 170 градуса. Разстелете сусама върху хартия за печене и сложете във фурната за около 6 минути. Разбъркайте и върнете във фурната за още 6-8 минути, докато сусамът е златисто кафяв.
Добавете сусама в купата на кухненски робот, като по време на смилането поръсвайте със зехтин до получаване на гладка паста. Подправете на вкус. Сложете в буркан и може да съхранявате тахана в хладилника в продължение на един месец.