Младостта е най-хубавия период от живота на всеки човек. Докато сме млади, рядко се замисляме колко бързо минава времето... а започнем ли да остаряваме, ставане съвсем различни.

Но въпреки това винаги искаме да бъдем красиви. Затова още от древни времена хората споделят едни с други своите тайни за запазване на младостта и красотата. Предлагаме ви няколко прости рецепти, които можете да си направите вкъщи.

Народна козметика

Първото, което виждат мъжете у жената, е нейното лице. Затова е много важно то да изглежда младо и стегнато. За целта ви препоръчваме следните маски:

1. Една чаена лъжица нишесте се смесва с един размачкан банан. Маската се нанася на лицето и областта на деколтето. След 20 минути, когато е вече позасъхнала, се измива.

2. Смесете сока на 1 лимон, 1 чаена лъжица мед и 1 супена лъжица бяла хума. Нанесете маската на лицето и я оставете да действа 20 минути. Кожата ще се освежи и овлажни, а бялата хума има антибактериални и противовъзпалителни свойства. След подобна процедура е възможно леко зачервяване, но то преминава бързо след нанасянето на крем по ваш избор.

3. Един яйчен белтък (той свива порите и стяга кожата) се смесва с 1 чаена лъжица лимонов сок и 1 чаена лъжица бебешка пудра. Добавете и няколко капки ментово масло. Маската трябва да остане на лицето 20 минути. Ефективно отстранява следите от умора. Трябва да знаете, че не можете да правите всичките маски едновременно – но пък можете да ги редувате през интервал от 4 дни.

4. Учените наскоро установиха, че твърдите сирена успешно изглаждат бръчките. Настържете сиренето на много ситно ренде и го смесете 1:1 с течна сметана. Нанесете сместа на лицето и след 15 минути измийте с топла вода. Ще видите промяната още след първата процедура – кожата ви ще е по-стегната и гладка. Тази маска можете да си я правите ежедневно, елиминирайки по този начин ситните бръчици.

5. И последната рецепта – скраб срещу целулит. Почти всяка жена се е сблъсквала с този проблем. Смесете по половин чаша морска сол и захар с 4 супени лъжици зехтин и 5 капки портокалово масло (може и без него). Изсипете от сместа в шепа и разтрийте с нея проблемните зони отгоре надолу. Правете процедурата два пъти седмично след контрастен душ. След скраба се измийте добре и намажете кожата с подхранващ крем.

Подмладяващи продукти

Външният ни вид зависи и от това с какво се храним. Например злоупотребата с кафе свива кръвоносните съдове, в резултат на което организмът се „задръства“ с ненужни вещества, става по-податлив на заболявания и остарява по-бързо. Много по-полезно е да пиете зелен, плодов или билков чай. Зеленият чай е най-добрият източник на антиоксиданти и витамини В, С, К, Р, РР. При това той засища жаждата по-добре от водата, смъква стреса, повишава мозъчната активност, тонизира, понижава кръвното налягане, укрепва косата, венците, зъбите и ноктите, подсилва имунитета и ограничава нивото на холестерина.

Втората важна подмладяваща напитка е най-обикновеното краве мляко. То е подходящо за всякакъв тип кожа. Дори царица Клеопатра навремето е взимала по няколко млечни вани дневно. Млякото ефективно овлажнява кожата. Ако ви се струва твърде мазно, значи е още по-полезно, защото съдържа мастно разтворими витамини А, Е и К. Старите хора от село не ползват козметика от магазина, а само мляко и млечни продукти. И в никакъв случай не го преваряват!


Тайната на Клеопатра

Можете да си направите нормална вана и да добавите в нея 2 л. мляко, 2-3 супени лъжици мед и 1-2 супени лъжици бадемово масло. Отпуснете се във ваната за 20 минути. След това се изплакнете под душа и се подсушете леко с хавлиена кърпа. Тази процедура е полезна за суха и раздразнителна кожа.

Можете лесно да подобрите състоянието на кожата си, ако ежедневно ядете бадеми, моркови, домати и черен шоколад. Бадемите съдържат витамин Е, който поддържа кожата и при това е антиоксидант, забавя стареенето и предпазва от УВ-лъчи. Морковите пък съдържат витамин А, който също поддържа кожата млада и не позволява на клетките на епидермиса да се разрастват твърде много. Доматите са богати на ликопин, който предпазва кожата от различни негативни въздействия, повишава еластичността й и също забавя стареенето. Ако обичате сладко, наблегнете на черния шоколад – той изглажда кожата и я предпазва от УВ-лъчите.


Правила на красотата

Ето няколко съвета, с помощта на които ще можете да запазите младостта си:

1. Храносмилане. Стомашно-чревният тракт трябва да бъде в пълна изправност. Яжте пресни плодове и зеленчуци, правете си салати от тях, хапвайте каши. Полезен е и чаят от лайка, който подмладява кожата. Пийте го всяка сутрин. Но не забравяйте и обикновената вода – тя пречиства организма от вредни вещества. Пийте около 2 л. вода на ден.

2. Сън. Безсънието или недоспиването са враг номер едно на кожата и косата. Най-добрият вариант е да си лягате в 9-10 вечерта и да ставате призори.

3. Чист въздух. Няма нищо по-полезно от разходката на чист въздух, тя ще ви ободри и подмлади. Всеки човек има нужда от 30 кубически метра свеж въздух. Това е истински кислороден коктейл за кожата.

4. Витамини. Пийте повече витамини, яжте овесени ядки на закуска, зимата консумирайте сушени плодове, пийте компоти и чай от шипки.

5. Нагласа. Най-голямата тайна на красотата е да отбягвате негативните емоции. Шегувайте се, смейте се, радвайте се на живота, занимавайте се с любимите си неща, бъдете доброжелателни и ще се радвате на вечна младост и без пластични операции!