Продължение.

Езеро Байкал, Русия

Езерото Байкал (Lake Baikal), което е уникално по рода си. То е най-голямото, най-дълбокото и едновременно с това най-старото сладководно езеро на нашата планета. През 1996 г. заради огромното си биологично многообразие Байкал бе включено в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Езерото Байкал се намира в силно сеизмичен район и земетресенията тук не са рядкост. Причината за това е, че е разположено в континентален разлом, който се разширява с около 2 см. Всяка година. Бреговата му ивица достига до рекордните 2100 км, а самата му дължина е към 636 км. Между 25 и 80 км. варира ширината му. Най-дълбоката точка на езерото се намира на 1637 м под морското равнище, което го прави най-дълбокото сладководно езеро на нашата планета. Все пак обемът на Байкал не е достатъчен, за да задмине рекордьора в тази дисциплина – Каспийско море.



Wuhua Hai – пет-цветното езеро в Китай

Пет цветното езеро (Five-Flower Lake) се намира в центъра на националния парк Джиузхаигоу, Китай. То е изключително поради факта, че сменя цветовете си. Понякога е жълто, понякога е маслено зелено, но през по – голямата част от времето е тюркоазено синьо. Като цяло остава мистерия за хората защо и как сменя цветовете си. Друга странност около езерото е, че то никога не замръзва, дори и през зимата, когато всички други езера в парка замръзват.



Река Канйо Кристалес, Колумбия

Кристалната река или петцветната река, както я наричат местните, се намира южно от планинската верига Макарена в Колумбия. Наричат я така, защото в нея се срещат пет цвята - жълто, синьо, зелено, черно и червено.



Водопадите Игуасу, Бразилия и Аржентина

водопадите Игуасу са около 270, а като площ заемат близо 2.7 километра по дължината на реката. Някои от тях са високи до 82 метра, а по-голямата част са около 64 – 70 метра. Средното количеството вода от реката, което се излива грандиозно надолу от водопадите, е около 1500 м3 в секунда, като през различните годишни сезони варира между 500 и 6500 м3 в секунда.

На езика на племето гуарени игуасу означава „Голяма вода” (гуазу-голям, и-вода). Според местните легенди бог се влюбил в красива девойка и пожелал да се ожени за нея. Тя обаче избягала по течението на реката с кануто на любимия си смъртен. Разгневеният бог разделил реката на две, в резултат на което се появили водопадите, за да падне девойката по него.