В продължение на 15 години учени от Йеил изследвали връзката между продължителността на съня и риска от различни заболявания. За пореден път те потвърдили, че недостатъчната почивка застрашава човешкия организъм от редица заболявания, но за жените е още по-опасно, ако спят прекалено много.

По време на ново мащабно проучване група доброволци били разделени на три групи. Първата група спала по по-малко от 6 часа, втората прекарвала в леглото традиционните 7-8 часа, а третата част от доброволците се наслаждавали на дълбока дрямка по над 8 часа.

Така изследователите изчислили вероятността от болести, която при жените от третата група била най-висока. За силния пол златната среда е 7 часа сън, които са най-полезни и достатъчни за пълноценна почивка.

Според данните жените е необходимо да навиват алармата на будилника си малко преди седмия час в противен случай увеличават риска от заболявания на сърдечно-съдовата система. В допълнение, липсата на сън и успиването водят до раздразнителност, промени в настроението, отвличане на вниманието и в крайна сметка стрес.