Миналия път забъркахме великолепно сладко от боровинки и чиа, а сега ще направим меки, топли и вкусни мъфини.
Необходими продукти за 12 мъфина:
2 големи яйца
1 ч.ч. кисело мляко
½ ч.ч. (120мл) кокосово масло (или меко масло)
¼ ч.ч. (60мл) мед
1 ½ ч.ч. брашно от чиа (смлени семена чиа в кафемелачката)
1 ч.л. цели семена чиа
1 ч.ч. брашно (пробвайте с оризово брашно)
¼ ч.ч. кафява захар
1 ч.л. сода
¼ ч.л. бакпулвер
1 ч.л. морска сол
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително фурната на 200С и поставете решетката по средата на печката.
Леко намазнете формата за мъфини или положете във всяко „гнезденце” по една хартиена кошничка за мъфини.
В голяма купа смесете яйцата, млякото, кокосовото масло (или качествено краве масло) и меда. Посипете отгоре с брашното от чия и семената чиа, разбъркайте добре и оставете сместа да почива настрани.
Трябва да смесите сухите съставки – брашно, захар, бакпулвер, сода и сол. Изсипете тази суха смес върху мократа и разбъркайте добре.
По желание добавете в сместа и ¾ ч.ч. счукани орехи (можете да добавите и замразени или сушени малки плодчета
Започнете да пълните формата за мъфини с лъжица, като не пълните „гнездото” съвсем догоре.
Печете около 20 минути или докато клечка за зъби не излезе напълно суха, след като е била бодната в кексчетата.
Оставете ги да изстинат за 5 минутки още докато са във формата, после ги извадете и нека се охладят напълно.