Автор
Woman.bg

Еднодневна детоксикация преди Новата година – I част

Идва този период от годината, когато бързите рецепти за детоксикация са особено полезни – в трескавото търсене на подаръци и нови дрехи трудно намираме време за здравето си.

Предлагаме ви един достатъчно удобен вариант – поемете контрола над фигурата си само за един ден!

Прочистването на организма е не само първата стъпка към отслабването – то е и чудесен метод за разкрасяване. Освен че освобождава тялото от вредните токсини и вещества, то настройва организма за нов здравословен начин на живот.

Очакват ви и приятни изненади като изчезването на 1-2 излишни килограма и сияеща кожа.

Няма нужда да уточняваме, че нашата еднодневна програма за детоксикация може да се приложи и във всеки един ден след празниците.

Лимонена вода

Лимоните са наистина вълшебни плодове, които ни даряват с ударна доза витамин С, активират регенерацията на тъканите и функциите на черния дроб (а той е основният детоксикатор на организма). Затова през „противоотровния“ ден трябва да забравите за кафето (то обезводнява кожата и организма като цяло) и да пиете вода с лимонов сок. Не се притеснявайте – лимонът ще ви даде същия запас от енергия.

През първата половина от деня изпийте една чаша гореща лимонена вода (сокът от половин лимон се изстисква в гореща преварена вода). През втората половина от деня пийте студена вода с лимонов сок (може и няколко чаши).

Освен това по време на хранене през деня подправяйте ястията си (основно салати и зеленчуци) със следната смес – лимонов сок, ябълков оцет, морска сол и черен пипер на вкус.

Зелен коктейл

Тази напитка ще бъде закуската ви през детоксикиращия ден.

Коктейлът стои в основата на програмата, тъй като ефективно снабдява организма с широк спектър витамини и минерали, белтъчини и ферменти. Това е необходимо, за да не разруши детокс-диетата вътрешните органи и да получите положителни резултати за здравето си. Ако напитката ви хареса, пийте я ежедневно за закуска и след кратката си диета.

Всеки един зелен детокс-коктейл трябва да съдържа зеленчуци и плодове. „Зеленото“ може да бъде зеле, спанак или рукола – каквото предпочитате.

Плодовете могат да бъдат всякакви, избягвайте само пъпеша, тъй като той трудно се съчетава с каквото и да било.

Предлагаме ви примерна рецепта за зелен коктейл, която не е обвързваща, можете да ползвате и всяка друга, която намерите:

Коктейлът се съхранява до 2 дни в хладилник. Долуспоменатите количества са за 2-4 порции.

Необходими продукти:

* 1.5-2 чаши много студена дестилирана вода
* 6 чаши нарязан спанак
* 5 чаши нарязана зелена салата
* 2 стръка целина
* 1 ябълка
* 1 круша
* 1 банан
* 1-2 супени лъжици прясно изстискан лимонов сок

При желание можете да добавите лед и зелени подправки.

Смесете всички съставки и ги пасирайте (за целта трябва първо да се изчистят и нарежат). Започнете на ниска скорост от спанака, салатата и водата. После можете да добавите всичко останало на висока скорост. Лимоновият сок се добавя накрая.

Очаквайте продължение...