Автор
Woman.bg

Есенна ревизия на гардероба - какво да оставиш и какво да изхвърлиш?

Как да подготвите гардероба си за новия сезон? Консултирахме се с професионален дизайнер, за да ви помогнем да преподредите модните си запаси, да се отървете от ненужните дрехи и да оставите само най-модерните.

Септември е като Нова година в света на модата - и е отличен повод да отделите един ден за ревизия на гардероба си. Приемете това като вид психотерапия или медитация, това занимание ще ви помогне да подредите не само вещите си, но и мислите си, да си спомните нещо хубаво, да се отърсите от лошите спомени. Трябва да се научите да се разделяте лесно с ненужните дрехи. Освен това има едно просто правило - един стар пуловер лесно се замества с два нови. Пробвайте и ще видите!

1. Изхвърлете всичко, което не ви е по мярка

Отърсете се от илюзиите си и изхвърлете всичко, което не ви става. Това е може би най-болезнения, но при това и най-ефективен начин да започнете нов "моден живот". Всичките рокли-мечта, за които трябва да свалите само едно-две килца, всичките дънки, които успявате да нахлузите само до средата на бедрото, обувките, с които се чувствате като с испански ботуш - отървете се от този баласт! Ще видите, че с удобни и "честни" дрехи ще се чувствате по-уверени в себе си. Полите и ризите са създадени, за да бъдат носени с удоволствие и комфорт, а не за да ви принуждават да се префасонирате за тях.



2. Отървете се от всичко, което не изглежда добре

Изхвърлете неподобаващо изглеждащите дрехи - всичко разтегнато, избеляло, покрито с дебел слой влакнени топчета и т.н. Тези дрехи трябва да отидат на боклука! Не се допускат никакви оправдания и компромиси от рода на "ще си го нося вкъщи". Не! Вкъщи също трябва да изглеждате добре. Това разбира се не означава да носите обувки на висок ток и претруфени рокли, но ярките клинове, свободните меки пуловери и дънки ще свършат работа. Ще ви е по-удобно да си пиете кафето в събота сутрин с широка oversize трикотажна рокля, отколкото със стар анцунг.

3. Спазвайте баланс

Когато изкарате всичко излишно, огледайте дрехите, които остават. Какви цветове преобладават в гардероба ви? Въз основа на наблюденията си си съставете списък за пазаруване. Например ако дрехите ви са преимуществено тъмни, няма да е зле да се запасите с ярки аксесоари - бижута, шалове и шапки. Освен това обърнете внимание на това от кой тип дрехи имате най-много, какво ви липсва и какво е добре да имате в повече екземпляри. Имате десет поли и само две ризи? Осем еднакви бодита срещу един чифт дънки? Научете се да спазвате баланс и още в пробната се замисляйте с какво ще комбинирате новата дреха.



4. Купете си основни дрехи

Концентрирайте се върху основата на гардероба си. Не е нужно да си купувате много дрехи, за да имате основен комплект. Един добър вариант за основни дрехи за септември е права строга рокля, кожено яке, чифт идеално стоящи дънки, риза, панталон, платнени пантофки с плоска подметка, черни обувки на ток, пухкав пуловер в топъл цвят и шапка с мека периферия. Разбира се вашият списък може да е по-различен. Най-важното е да помислите колко често и в какви случаи ще носите една или друга дреха и какво наистина си заслужава инвестицията.

5. Оставете спомените зад гърба си

Както споменахме по-горе, ревизията на гардероба е вид психотерапия. Затова ви съветваме да се отървете от дрехите, които ви навяват лоши спомени. Не е нужно да ги държите в гардероба си, камо ли пък да ги носите.



6. Обърнете внимание на обувките и аксесоарите

Не забравяйте обувките и аксесоарите. Едната ви кожена ръкавица се е изгубила, но си пазите втората като сувенир? Не сте занесли на обущар ботушите си с разклатен ток вече от две години? Това е верен признак, че е време да се отървете от тези обувки. Това правило важи и за украшенията - счупени закопчалки, заплетени верижки, изпаднали камъчета - такива бижута трябва да бъдат изхвърлени! Само с обиците не бързайте - ако ви е останала една масивна обица от две, можете да я носите самостоятелно. Моно-обиците са истински хит в момента.