Който е гладен, яде. Който не е – в повечето случаи също яде.
Изглежда много хора са се отучили да се вслушват в биологичния си глад. Ако го правят, не само в правилното време ще ядат правилната храна, но и ще спрат навреме, когато се заситят.
Който отдавна не е изпитвал истински глад, нека просто почака. Ще го усети в един момент – най-късно, когато стане нервен и ръцете му започнат да треперят.
Четете още: 10-дневна захарна детоксикация
Яжте само когато сте наистина гладни, и то храни, които обичате и понасяте добре, съветват хранителни експерти.
Организмът се е научил през годините коя храна какви вещества му доставя.
Ако заситите глада с храната, която ви се яде в този момент, ще се почувствате добре и сити и няма да преядете. И няма да качвате излишни килограми.
Все повече хора са с наднормено тегло. Но защо ядем толкова много – защото не се грижим за тялото си или защото тялото не знае кое е здравословно за него?
Учени предупреждават, че усещането за глад се губи в нашето общество. Причината е в комплексното регулиране на апетита, глада, яденето и усещането за ситост.
Четете още: Прости правила за здравословно хранене
В центъра на това регулиране е хипоталамусът – част от междинния мозък. Той получава информации от тялото и управлява чувството за глад и ситост. Лептинът – хормон от мастната тъкан, е един вид измервач на енергия – той съобщава на хипоталамуса състоянието на енергийните резерви на организма.
Хормонът грелин пък, който се произвежда в стомаха, е с по-ниска концентрация веднага след хранене, след което тя отново се повишава.
И други фактори играят роля – ниското ниво на кръвна захар, хормонални процеси и загубата на телесна топлина. По време на хранене рецептори следят дали стомахът е достатъчно пълен и изпращат сигнали за ситост към хипоталамуса.
Заедно с тези неврофизиологични процеси и съвсем други неща влияят върху чувството за глад и ситост: миризми, вкус, съдържание, температура, форма и цвят на хранителните продукти.