Хранителните добавки винаги са били доста скъпи – подправките, докарани в Европа от арабските страни и Америка през средновековието са били просто безценни и са запазвали продуктите в добро състояние за продължително време.
Днес тези подправки са заменени от цяла плеяда химически вещества, всяко от които е отбелязано с буквата „Е“ отпред. Какво се крие под тези обозначения?
Всички описани по-долу хранителни добавки са разпределени в отделни групи. Въпросната класификационна система е приета по целия свят за повече удобство.
Оцветители (Е100-Е199)
Първата група „Е-та“ е съставена от вещества, които придават ярък цвят на нашите напитки, бонбони и дори на индийския чай.
Те целят най-вече да подобрят външния вид на продукта, затова нямат никакви полезни свойства (например удължаване на трайността).
Можете да видите тези оцветители в чист вид по време на Великден, когато ги ползвате за боядисване на яйца. Има всякакви цветове – жълт, червен, кафяв, зелен...
В много страни е забранена добавката Е142, която има зелен цвят и може да причини астма и алергия. Веществото може да бъде добавено в зелени сосове или консерви със зелен грах.
Впрочем в различните страни са забранени различни „Е-та“.
Консерванти (Е200-Е299)
Втората група е тази на консервантите. Те са необходими за увеличаване на трайността на продукта.
Разбира се храната представлява органичен продукт, а органиката може да се развали в резултат на атаки на микроорганизми.
Консервантите понижават активността на тези „вредители“. Сред използваните вещества се срещат сорбати (за повишаване на трайността на сирена, колбаси, хлебни и сладкарски изделия), бензоати (прочутият натриев бензоат е основен консервант в газираните напитки), сулфити (ползват се например за запазване на вина), нитрати, феноли, както и различни киселини (например млечна киселина).
В много страни са забранени формалдехидите и боровата киселина, от която умират дори хлебарките...
Антиоксиданти Е300-Е399)
Може би от уроците по химия в училище си спомняте, че съществуват окислително-възстановителни реакции, протичащи в резултат на разпределението на електрони между атомите. Окислението е естествен химически процес.
Може би си спомняте и това, че катализаторите ускоряват химическите реакции, а инхибиторите напротив, ги забавят. Антиоксидантите на практика са инхибитори на процеса на окисляване.
Най-известният природен антиоксидант е аскорбиновата киселина. Широка популярност са си спечелили и лимонената и ортофосфорната киселина.
Очаквайте продължение...