Излагането на слънце е един от най-големите рискове за бебето/детето и неговата кожа през летните месеци.

Бебешката кожа е много чувствителна и изгаря много лесно. Затова слънчевата защита е от жизненоважно значение, ако детето Ви е изложено на слънце дори и за кратък период от време.

Ултравиолетовите лъчи (UV) се излъчват от слънцето и не могат да се видят с невъоръжено око. Могат да причинят изгаряне, без дори най-малко усещане за топлина.

Ултравиолетовите лъчи се делят на няколко вида: UVA, UVB и UVC лъчи.

UVA лъчите са с най-голяма дължина на вълната. Те причиняват бързо потъмняване на кожата и водят до нейното стареене и образуване на бръчки. UVA лъчите проникват дълбоко в кожната тъкан и я увреждат.

UVB лъчите са със средна дължина на вълните. Те причиняват постепенно потъмняване на кожата, слънчево изгаряне, остаряване на кожата и рак на кожата. UVB лъчите са изключително вредни за тялото, но частично се абсорбират от атмосферата.

UVC лъчите са с най-къса дължина на вълната. Те са най-вредни. За щастие те не достигат до повърхността на земята, защото се абсорбират от атмосферата.


Детската кожа има памет. Уврежданията, причинени от слънцето по време на детството са необратими, водят до натрупване и често се проявяват след години.

Незабавното, болезнено слънчево изгаряне не е единственото следствие от прекомерното излагане на UV лъчите. След години, прекомерното излагане на слънце и повторните изгаряния причиняват усилено преждевременно стареене на кожата, отслабват имунната ѝ защита и в определени случаи увеличават риска от рак и увреждат катаракта, което може да доведе до слепота.

Поради тази причина е изключително важно да се ограничи излагането на слънце, както и предпазването на бебешката и детска кожа с продукти с висок защитен фактор, които съдържат минерални и органо-минерални слънцезащитни филтри.

Освен това децата имат различен тип кожа и е важно защитата да бъде осъществена с подходящия за тяхната кожа продукт. При изключително нежна кожа (кожа, склонна към атопичен дерматит или свръхчувствителност) се препоръчва използването на специализирани слънцезащитни продукти.

Запомнете: предпазвайки Вашето дете от слънцето намалявате риска от развитие на рак на кожата, когато порасне.

Как да избирате продукти за слънчева защита за Вашето дете?

Основният фактор, който трябва да бъде взет под внимание при избор на слънцезащитен продукт е SPF (фактор на защита от слънчево изгаряне). Той варира между 6 и 50+ в зависимост от 4-те категории на защита:

Слаба защита – 6-10
Средна защита – 15-20-30
Силна защита – 50
Много силна защита – 50+

Типа кожа на детето и на излагането на слънце са основни фактори при избора на слънцезащитен фактор. Независимо от вида кожа, обаче, използвайте достатъчно силна защита (SPF 50+). Нанесете обилно количество от крема преди излагане на слънце като след това нанасяйте достатъчно количество на всеки 2 часа, както и всеки път, когато излезе детето от водата.

Ако искате да участвате за един от 100-те комплекта слънчева защита на Mustela, участвайте в играта „Аз и мама на море“. Лятото е в разгара си! Защитете кожата на детето си и се наслаждавайте на слънцето!