Автор
Woman.bg

Филми, по които не бива да изучавате историята на модата

Еволюцията на женските тоалети е най-удобно да се наблюдава в историческите филми. Само че бъдете внимателни - режисьорите далеч не винаги си правят труда да възпроизведат достоверно модните особености на епохата.

"Клеопатра", 1963 г.

Режисьор: Джоузеф Лео Манкевич, Рубен Мамулян, Дарил Ф. Занък
Художници по костюмите: Оливър Месел, Виторио Нино Новарезе, Рени


Изучаването на историята на женската мода трябва да започне от Древен Египет. Недейте обаче да вярвате на видяното във филма "Клеопатра" с прекрасната Елизабет Тейлър в главната роля. Звездата е създала наистина много ярък и запомнящ се образ на египетската царица, но той не е исторически достоверен. Дори не става дума за това дали Клеопатра наистина е била красавица - ясно е, че е изглеждала много по-различно от Елизабет. В центъра на нашето внимание е тоалетът на героинята.



На главата на египетската царица виждате украшение, характерно за 50-те години на ХХ в.

Във филма Клеопатра се появява с 65 различни тоалета, разработени от дизайнерката Ирен Шаф. Последната дори получила "Оскар" за труда си. От гледна точка на изкуството роклите, ушити за Тейлър, са просто великолепни - с разкошна декорация, изящни аксесоари, идеално стоящи кройки. Но от гледна точка на историята екипът на филма сякаш е имал доста повърхностна представа за модата от тази епоха.



Вместо прав калазирис Елизабет носи рокли, които подчертават тънката й талия

След създаването на редица достоверни елементи от гардероба като масивните колиета и украшения за глава, дизайнерите са си позволили волности в дизайна на роклите. Всички тоалети на Елизабет са вталени, с дълбоко деколте и разширяваща се надолу пола. Междувременно през цялата история на Древен Египет основен тип женска дреха е била тясната права рокля, прилепнала към тялото. Наричали са я калазарис. Роклята се държала на една или две презрамки и стигала до глезените. С подобен тоалет гърдите оставали оголени, може би именно това накарало дизайнерите на костюмите да изневерят на историческите факти. Във филма формите на Елизабет са ясно очертани от роклите, но не и открити.



По-достоверен е тоалетът на слугинята на заден план

Още филми с техния подвеждащ гардероб вижте в ::ГАЛЕРИЯТА::