Мнозина се интересуват от начините за поддържане на добра форма.

Има редица методи да свалите наднормените килограми и да стегнете фигурата си, но в съвременния натоварен ритъм на живот не винаги намираме време за посещения на фитнес-залата или самостоятелни тренировки.

Предлагаме ви един прост и лесен начин да се грижите ежедневно не само за собствената си фигура, но и за здравето и физическата форма на домашния ви любимец. Съвместният фитнес ще позволи на вас и животното да водите активен начин на живот, без да губите много време и усилия за това. Освен това общуването с домашния ви любимец ще ви зареди с положителни емоции.

Прекарвайки време с кучето или котката си вие укрепвате емоционалната си връзка с животното и се грижите за здравето му. Всяко едно живо същество има нужда от внимание и ласка. Точно затова ви препоръчваме ежедневно да отделяте време за прости игри с домашния си любимец, които ще са полезни и за вашата физическа форма.

Понякога дори не се и замисляме, че ненатоварващите ежедневни грижи за домашното животно могат да бъдат лек фитнес. Възприемайте например обикновените разходки с кучето като допълнителна възможност да се поддържате във форма. Преди да излезете облечете удобни дрехи и обувки и си изберете подходящ маршрут, по който да тичате заедно с любимеца си. Трябва да го извеждате във всякакво време, стига температурите да са в допустимите за здравето рамки. Затова не правете компромиси и се постарайте да тичате всяка сутрин и всяка вечер с кучето си – за да се поддържате във форма са необходими редовни тренировки. Освен това не забравяйте, че препоръчителната продължителност на разходката с кучето е поне 2 часа.



Ако гледате котка и нямате възможност да я извеждате навън, опитайте се да съчетаете леки домашни упражнения с игри. За никого не е тайна, че чистенето вкъщи понякога привлича вниманието на котките, така че си поиграйте с котето с четката за прах или пък с топчета, направени от смачкана хартия. Всяко едно движение, колкото и да е леко, е полезно за вас и за животното ви. За да поддържате мускулния тонус и гъвкавостта на котката си, поставете вкъщи специална котешка „игрална площадка“ с имитации на дърво и високи платформи. Наблюдавайте игрите на котката – това ще ви вдъхнови да поработите над собствената си фигура.

За поддържане на кучешката форма подходяща игра е хвърляне на топка – ще се заредите с положителни емоции, наблюдавайки страстта, с която кучето гони играчката. Някои животни пък дори не изчакват топката да падне, а я хващат във въздуха.



Алтернативна игра е фрисбито. Харесайте си полянка в парка, хвърлете фрисбито колкото можете по-далече и дайте команда на кучето да го хване. Гарантирано ще получите активна и жизнерадостна разходка с любимеца си.

С много породи кучета могат да се правят велосипедни разходки. Ако питомецът ви е здрав и е в добра физическа форма, непременно пробвайте да го разходите с колело и го научете да тича до вас. При това непременно носете шише вода със стайна температура, защото кучето ви ще ожаднее. Велосипедните разходки със сигурност ще се отразят положително върху фигурата ви и физическата форма на кучето ви. Но не забравяйте, че поддържането на стегнато тяло не зависи само от упражненията – трябва да се храните правилно, както вие, така и животното ви. Преди разходката се старайте да не преяждате и яжте не по-късно от 2 часа преди тренировката. За кучето няма такива строги ограничения, но е важно да знаете, че преяждането може да се отрази негативно на здравословното му състояние. Затова грижейки се за животното си, обръщайте особено внимание на правилното му хранене – то трябва да е балансирано и да включва всички необходими вещества и витамини.



Независимо от това какъв вид спортна активност сте си избрали, опитайте се въвлечете в нея и любимеца си – така той ще се превърне във ваш незаменим фитнес-партньор. Ще получите много удоволствие от игрите с животинката си и винаги ще бъдете в стегната форма и в добро настроение!