Както всичко, направено от французите, и френските десерти са създадени за влюбените.

Приготвят се за да впечатлят любимия с кулинарния талант на половинката, или пък като съвместна романтична дейност, позволяваща на двойката да направи нещо хубаво заедно. Но във всички случаи с френските десерти никога няма да скучаете.

Клафути – най-голямата радост на френското село



Никой не отрича, че пресните горски плодове са истински шампиони по съдържание на различни витамини и минерални вещества. Но би било глупаво всеки път да сервирате малини, боровинки и ягоди по един и същ начин, когато любимият ви ви предлага да изпиете в романтична обстановка чаша вино. Пресните плодове могат да ви омръзнат също толкова бързо, колктоо пилето с картофи. Но романтичните французи са намерили идеалното решение – десерта клафути.

За разлика от повечето френски десерти клафути се приготвя лесно и достатъчно просто. Това е типично ястие за селската кухня и представлява нещо средно между пай и сладка запеканка. Рецептата се е зародила в провинция Лимузен, поначало клауфти се е готвило само от вишни. Тази рецепта все още се смята за класическа, което обаче не пречи на почитателите на десерта да експериментират с други плодове – от боровинки и сливи, до круши и кайсии.

Клафути с малини



Загрейте фурната до 200 градуса по Целзий. Поръсете половин килограм пресни или размразени малини с 3 супени лъжици захар. В дълбока купа смесете 100 гр. брашно, 2 супени лъжици захар и щипка сол. Отделно разбийте 4 яйца и ги добавете към брашното заедно с 2 чаши мляко и 1 супена лъжица разтопено краве масло.

Разбъркайте до образуването на еднородна смес, покрийте с кърпа и оставете на стайна температура за 20-30 минути.

Отцедете излишния сок от малините и ги изсипете в намазана с масло тава за печене. Залейте с тестото и печете в загрятата фурна 20 минути. После намалете температурата до 180 градуса и печете още около 20 минути до образуването на златиста коричка. Клафути се сервира топло с топка сладолед.

Очаквайте продължение