Малко са жените, които са напълно доволни от тялото си.

Дори на дамите със стройна фигура понякога им се струва, че краката им са твърде дебели, че коремът им не е достатъчно плосък, а дупето – достатъчно стегнато. Какво остава пък за момичетата, които наистина са с наднормено тегло...

Реалните или въображаеми недостатъци принуждават представителките на слабия пол да се борят постоянно с излишните килограми, като при това не винаги излизат победителки. За да не се превърне отслабването в реална заплаха за здравето, ще опишем най-често срещаните и най-фаталните грешки, които жените допускат при отслабване.

Бързо отслабването



Колкото и да ви изкушава перспективата да отслабнете бързо, всеки един лекар би ви казал, че това е вредно и опасно. Организмът започва с все сили да се съпротивлява на загубата на телесна маса и се старае да натрупа мазнини, затова ще станете още по-склонни към напълняване. Когато рязко отслабвате, в тялото се натрупват продукти на полуразпада на мазнините, които са опасни за здравето. Колкото по-бързо отслабвате, толкова повече такива токсини ще натрупате. Освен това организмът просто не успява да се приспособи към загубата на тегло, поради което могат да се появят нарушения в дейността на жизненоважни органи – бъбреци, сърдечно-съдова система, хормонални жлези. Може да се стигне и до увисване на кожата.

По мнение на лекарите дневната доза калории, която трябва да поема една жена, е от 1500 до 2500, а оптималната скорост на отслабване е не повече от 5 % от общото тегло на месец.

Гладуване и строги диети



Да се спазва строга диета или да се гладува не е лесно – най-вероятно няма да издържите и ще прекъснете режима. И при това не е нужно да се вините за слабата си воля. Организмът ви просто има нужда от подхранване, а да се борите срещу физиологическите си нужди е на практика невъзможно.

Освен това отказът от храна не води до дългосрочен резултат. Тялото не знае какво е „диета“, затова рязкото ограничение на поемата храна се възприема като сигнал за бедствие. Организмът започва да пести енергия, забавяйки метаболизма.

Процесът продължава дори когато излизате от диетата, т.е. тялото вече получава повече хранителни вещества, но все така ги изразходва икономично. Оттам идва и йо-йо ефекта – първо се връщат свалените килограми, а после се натрупват и нови. А и при гладуване и строги диети губите не толкова мазнини, колкото мускулна маса и вода.

Не забравяйте и опасностите за здравето! На строга диета със сигурност ще се лишите от важни хранителни вещества, които оформят клетките на тялото и осигуряват нормално функциониране на органите. Недостигът на белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали и фибри може да навреди на здравето ви сериозно и необратимо.

Умишлено повръщане



Поредният неприемлив начин за отслабване, използван най-често от по-млади момичета. Те обикновено си мислят, че след прием на храна с последвало повръщане чувството за ситост си остава, докато калориите биват изхвърлени.

Ако обаче постоянно предизвиквате повръщане след хранене, ще нарушите моториката на стомашно-чревния тракт и секреторната активност, а гаденето ще придобие характера на постоянен сигнал и повръщането ще стане условен рефлекс. Организмът ще реагира по този начин на всеки един прием на храна.

Това може да доведе до нарушение на метаболизма, гастрит, язва и дори смъртен изход. Сред почитателките на отслабването с принудително повръщане се срещат и такива, починали от общо изтощение.