Автор
Woman.bg

„Хормоните на глада” пречат на успешната диета

Защо радикалните диети за отслабване, които водят до доста бързо сваляне на килограми, не са успешни в дългосрочен план и човек бързо връща теглото си.

На този въпрос вярват, че са намерили отговор австралийски учени от Университета на Мелбърн.

Според тях, т.нар. йойо-ефект или възстановяването на теглото скоро след края на диета за отслабване се дължи на промени в нивата на хормоните.

По време на своето изследване диетолозите са наблюдавали в период от една година хора с наднормено тегло и затлъстяване, които са се подложили на драстична диета за отслабване. След нея повечето от тях успели да свалят до 10% от теглото си. Но година след това се оказало, че почти всички са станали жертва на т.нар. йойо-ефект – те били възстановили килограмите си отпреди диетата, а някъи дори били прибавили и още отгоре, zdrave.bg

Анализът на хормоните, които влияят на апетита, показал, че именно те, а не слабата воля на отслабващия, го заставят да се чувства все гладен.

„Съпротивата срещу намаляването на теглото заради глад е атавизъм, завещан ни още от нашите най-далечни предци”, обясняват авторите на изследването, цитирани от New England Journal of Medicine, „Организмът отчаяно се противопоставя на глада и в крайна сметка човек отново натрупва тегло”.