Учени алармираха, че храненето на детето между шест месеца и две години има важно значение за бъдещото му интелектуално развитие.

Австралийски учени от университета в Аделаида са провели изследване сред 7 000 деца, които били изследвани на 15 месеца, 2 години, 6 години и накрая на 8 години, като всички осемгодишни са минали допълнително и IQ-тест.

Според изследването тези деца, които са били кърмени в периода до шест месеца, а впоследствие родителите им са следели за балансираното меню, са показали най-високи резултати на IQ-теста. За високия интелект на детето спомага присъствието в менюто на бобови храни, кашкавал, плодове и зеленчуци.

Отрицателно върху интелектуалното развитие на детето влияят захарните изделия, бързото хранене и газираните напитки и най-слаби резултати са показали именно децата, в чието меню доминират тези храни.

Готовите детски храни преди навършването на шестия месец на бебето също не се препоръчват. Екипът е установил обаче, че те влияят положително след двегодишна възраст.

Макар разликата в нивото на интелект на децата не е фрапираща, учените обръщат внимание, че ефектът на храненето е дългосрочен и засяга различни сфери на бъдещия му живот, включително и интелектуалното развитие.

Резултатите от изследването са публикувани в European Journal of Epidemiology, пишат от dete.bg