Не всеки холестерол е лош, но т.нар. липопротеини с ниска плътност (или LDL холестерола), трябва обикновено да бъдат избягвани.

Специалистите диетолози препоръчват хората над 20-годишна възраст да проверяват нивата на холестерола си най-малко на всеки 5 години.

Ако изследванията ви покажат, че имате високо ниво на LDL холестерола, хранителните навици могат да ви помогнат да понижите този показател и да ограничите риска от развитие на сериозни заболявания като атеросклероза и сърдечна недостатъчност например.

За LDL холестерола

LDL холестеролът е всъщност транспортно средство, което пренася холестерола през кръвта. За разлика от липопротеините с висока плътност или HDL холестерола, LDL допринася за развитието на сърдечни заболявания, защото, докато HDL холестеролът премахва холестерола от кръвния поток, LDL холестерола го повишава в кръвообращението и артериите. Ако нивата на LDL холестерола ви са от 100 до 129, сте в нормата. Нивата по-високи от 130 са умерено високи, а тези над 160 водят до повишен риск от сърдечни заболявания.

Храни, които трябва да избягвате

Ограничете приема си на холестерол до 200 мг на ден, ако имате сърдечно заболяване, или до 300, ако сте здрави. Можете да направите това като избягвате храните с голямо съдържание на холестерол. Храните с висок холестерол включват органичните меса, пълномаслените млечни продукти и яйчните жълтъци. Трябва да се избягват и храни, които съдържат високи количества наситени мазнини като червеното месо и млечните продукти. Трансмазнините следва напълно да се изключат от диетата. Трансмазнините често се съдържат в пържените храни и готовите печени продукти.

Храни, които да консумирате

Храните, които съдържат разтворими фибри, допринасят за понижаване на нивото на LDL холестерола. Такива храни са овесените ядки, овесените трици, белият боб, сушените сини сливи, ябълките, крушите и ечемика. Може да ограничите LDL холестерола си дори като ядете само по 5 до 10 грама богати на фибри храни всеки ден. Въпреки че трябва да се избягват храни, които съдържат наситени и трансмазнини, другите видове мазнини са полезни. Това са омега-3 мастните киселини, които може да си набавяте от мазната риба, както и мононенаситените мазнини, които се съдържат основно в ядките.

Други съвети

Освен промяната в хранителните навици, други промени в начина на живот също могат да помогнат за понижаването на холестерола. Ако сте с наднормено тегло, опитайте да свалите поне няколко килограма. Правете поне по 30 минути умерено интензивни аеробни упражнения - разходка, джогинг или плуване, поне пет дни в седмицата. И накрая, ако сте пушач, опитайте да откажете цигарите, защото пушенето втвърдява артериите и уврежда кръвоносните съдове, пише dieti.info.