Защо толкова много хора ядат, когато скучаят или са напрегнати? Защото именно храната влияе върху производството на "хормоните на щастието" в мозъка – механизъм, сътворен от природата, а не от човека. Ние просто използваме този естествен феномен, за да се чувстваме добре.

Да, наистина – вкусната храна сама по себе си повишава нивото на веществото допамин в организма, точно както слънцето, смехът, сексът, изкуството отключват ендорфините – тези малки хормони на удоволствието. За да накарате мозъка си да произвежда ендорфин, с всичка сила хапвайте люти чушки - доказано е, че от люто езикът изпитва болка, а мозъкът моментално отделя ендорфини, за да го успокои.

Освен вкус, храната трябва да ни осигури стабилно ниво на кръвна захар и да ни достави аминокиселината триптофан, която синтезира още един "щастлив" хормон – серотонин .

Всички знаем за магическата сила на шоколада. Той шоково вдига кръвната захар, но за кратко. За трайно добро настроение (и за да запазим фигурата си щастлива) имаме богат избор от неподозирани вкусотии, които поддържат кръвната захар стабилна.

Такива са богатите на сложни въглехидрати храни като пълнозърнест хляб, спагети, кафяв ориз, бобови храни, овесени ядки – те се усвояват по-бавно в организма и при редовната им употреба нивата на кръвна захар остават стабилни.

А триптофан се съдържа в слънчогледово семе и овесени ядки, пилешко и пуешко месо, ананас, банани и смокини, сардини и риба тон, свежо мандраджийско сирене, спанак, соев кашкавал (тофу), бобови храни.

Остава да знаем и как да опазим фигурата си от толкова много щастие.

Доброто настроение е възможно и без да чупим кантара, когато спазваме един основен принцип на здравословното хранене – малки порции на често, без да допускаме "вълчи" глад, заради който ни идва да опустошим хладилника. Особено на жените им трябват по-малко калории дневно, просто е добре да се хранят „по-плътно” – с повече желязо, фолиева киселина, цинк, витамини, и да поддържа чувството за ситост. Ценен белтък, лесноусвоимо желязо, цинк и витамини се доставят от месото с по-малко мазнини. Заедно със зеленчуците и растителните масла то засища бързо и помага да не посягаме към сладките и мазни изкушения, които ни се лепят.

Така формулата вкусното щастие е лесна:

Сложни въглехидрати (за стабилна кръвна захар) + Храни с триптофан (за серотонин) = добро настроение.