За да се разбере най-добре какво и по какъв начин яде детето, трябва да се знае физиологията на неговото развитие.

Предлагаме ви няколко факти, които ще ви помогнат да разберете как растат децата и какво ядат в зависимостт от тяхното порастване.

След първата година растежът на детето значително се забява

През първата година детето прави рязък скок в ръста и теглото си. Средно килограмите се увеличават 3 пъти, а височината - с около 25 см. След това темповете на растеж значително намаляват.

Това е нормален процес. Ако детето расте през 2-та, 3-та или 4-та си година толкова бързо, колкото през първата, това е показател за сериозно заболяване.

След първата година детето се нуждае от по-малко калории

С порастването детското тяло става по-стройно, организмът се нуждае от по-малко количество енергия заради променилите се пропорции, а също заради забавения растеж и затова може да ви се стори, че децата между 2 и 5 години се хранят по-лошо, но това е нормално.

Децата променят своите хранителни предпочитания

Те могат да употребяват различни продукти в продължение на дълго време, а после изведнъж да престанат да ги ядат без видима причина.

Децата могат да се хранят добре няколко дни, а след това да започнат да капризничат и да не искат да ядат. Много рядко детето приема еднакво количество храна всеки ден.

Децата се раждат с вродено предпочитание към сладката храна и съпротива към киселата

Кърмата е сладка. Това е храна, която детето е генетично програмирано да получава и то свиква с нейния вкус.

Всички останали вкусове то трябва да опознае по-късно, а предпочитанията се развиват с времето. Детето задължително трябва да приема различна храна.

Вие можете да формирате неговите предпочитания в храната, въвеждайки едни или други продукти. Но има деца, които си остават "любители на сладките неща" за цял живот.

Децата са подозрителни към новите продукти

Колкото и да се съпротивляват децата, те трябва да получават различни нови продукти. Ако детето е много взискателно не му предлагайте нови храни повече от веднъж или два пъти седмично.

Не бъдете твърде агресивни, процесът на свикване с новата храна е бавен, правете всичко без да бързате, но достатъчно настоятелно.

Децата не могат да изяждат голямо количество храна 3 пъти дневно

Ако очаквате дете на 3-5 години три пъти дневно да изяжда достатъчно количество храна, то вие очаквате от него невъзможното. Детето може да изяде голяма закуска, но тогава обядът няма да бъде изяден напълно, а за вечеря детето няма да поиска почти нищо.

Апетитът на детето намалява към края на деня

С този факт трябва да се наясно всички родители. Те не трябва да заставят детето да яде много, за да навакса пропуснатото през деня.

Не всички деца обичат да ядат

Това несъмнено е така. Всяко дете си има своите навици и предпочитания, с които трябва да се съобразявате при съставянето на менюто и да не искате невъзможното.

Всъщност показател за това са и възрастните - някои обичат да ядат, защото получават удоволствие от храната, а други ядат просто, защото това е необходимо.

Източник: tia.bg