Продукти за сьомгата
2 чушки
връзка пресен лук
2 люти чушки
300 гр. филе от сьомга
1 лимон
За сьомгата: Капнете няколко капки зехтин в голяма тава за печене. Почистете чушките. Нарежете ги с връзката пресен лук на 2-сантиметрови парчета. Накълцайте лютите чушки. Поръсете със зехтин от двете страни на сьомгата, подправете по ваш вкус и накрая настържете малко лимонова кора. Потъркайте и втрийте хубаво съставките по дължината на цялата риба. Ако е необходимо, разрежете на две половини рибата така, че да може да се побере в тавата. Обърнете рибата с кожата нагоре и поставете около нея нарязаните зеленчуци.
Сложете тавата във фурната под грила на средното ниво и засечете 14 минути.
Когато 14-те минути изминат, извадете тавата от фурната. С помощта на нож и на пръстите си, внимателно отстранете кожата от месото и я обърнете обратно. Добавете щипка сол и семената от копър. Обърнете чушките, след това вкарайте обратно тавата под грила и гответе още около пет минути или докато кожата стане приятно хрупкава. След като изтекат, внимателно обърнете хрупкавата кожа и я поставете отново отгоре. Подправете със сол и черен пипер и гответе още пет минути.