Направете за следващия си пикник тези чудесни тарталети с череши, лешници и конфитюр или ги поднесете като десерт с лъжица сметана.

Необходими продукти за 12 броя:


За основата и за глазурата:

200 г брашно
50 г смлени лешници
140 г студено краве масло, на кубчета
50 г захар

За плънката:

3 пълни с.л. конфитюр от малини или от къпини
500 г череши, почистени от костилките
50 г лешници, грубо натрошени
2 с.л кафява захар



Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 190°С (170°С с обдухване). Изсипете брашното и лешниците в кухненски робот и добавете маслото. Смелете всичко на ситни трохи, добавете захарта и разбъркайте за кратко.

Извадете 3 препълнени с.л. от сместа и я заделете в чинийка.

Добавете 1-2 с.л. студена вода в робота и включете на пулсации до получаването на стегнато тесто. Прехвърлете го на набрашнена повърхност и го омесете няколко пъти. Ако тестото е прекалено меко, увийте го в опаковъчно фолио и го охладете за 20 мин.

2. Разточете тестото и с помощта на форма за сладки или чаша изрежете 12 кръгчета с диаметър 10-12 см. Поставете ги в 12 формички за тарталети или в дупките на голяма форма за мъфини.

3. Загрейте конфитюра в тиган, докато се втечни, добавете черешите и разбъркайте. Разпределете сместа в тарталетите.

Към заделените в началото тестени трохи добавете натрошените лешници и захарта и с тази смес поръсете плодовия пълнеж. Печете 25-30 мин, докато основите и глазурата добият кафеникав цвят, а черешите омекнат.

Оставете тарталетите да изстинат 10 мин във формичките, след което ги извадете – отлепете ръбовете с остър нож и ги обърнете в чиния, след това веднага ги завъртете отново с глазурата нагоре. Можете да ги поднесете топли или студени. Източник: goodfood.bg