Автор
Woman.bg

Идеи за пролетно обновяване на вашата дневна

С идването на пролетта и раззеленяването на дърветата идва време за обновяване на някои мебели.

Дневната е място за отдих и релакс. Подбрали сме няколко интересни холни гарнитури, които да ви представим.

Както и някои полезни съвети за почистване на мебели, тапицирани с дамаска.

Естествени материи

Когато мебелите ви са тапицирани с дамаска съдържаща голям процент естествени влакна (лен, памук) е необходимо по-дискретно третиране. При такъв тип дамаски третирайте самостоятелно само водоразтворими петна, като използвате чиста вода и естествен сапун.

Препоръчваме за почистване да се използва дестилирана или минерална вода, за да се избегнат варовикови контури. Петната не бива да се отстраняват със силно търкане. Препоръчва се по възможност само внимателно нанасяне и почистване винаги на цялата повърхност.

След почистване не сядайте върху калъфа, докато е влажен, винаги го оставяйте да изсъхне напълно! При проблемни петна потърсете помощ от специалист.

В никакъв случай не използвайте силни почистващи препарати или други препарати за отстраняване на петна!

Изкуствени материи


Дамаските, които са със състав от 100% изкуствени влакна (полиестер, акрил) изискват не по-малко грижи, но позволяват по широко третиране по отношение на замърсяванията.

•При петна от какао, сажди, флумастер, мазнина, червило и мастило използвайте шампоан, разтворен в хладка вода. Ако е необходимо третирайте чрез потупване с етилов алкохол (90%).



•При петна от бира, вино, лимонада, сокове и спиртни напитки почистете веднага и третирайте повторно с шампоан, разтворен в хладка вода.

•Кръв и яйце почиствайте като намокрите мокра гъба със студена вода, съберете и при нужда третирайте повторно с шампоан, разтворен в студена вода.

•За ръжда и засъхнала кръв намокрете бяла кърпа с разтвор от лимонена киселина (1 с.л. на 100 ml вода) и съберете от средата към края.

•Внимавайте! Не почиствайте парафин чрез гладене с ютия! Внимателно отлепете засъхналия восък, след това третирайте с бутилов алкохол (90%).

•При проблемни петна (например химикал, лак) потърсете съвет от специалист. В никакъв случай не използвайте ацетон или други разтворители.

Предпазвайте тапицираните си мебели от:

Източници на силна топлина - Спазвайте минимално разстояние от 30 cm до отоплителни източници. Горещината и топлината вредят на дамаските и пеноматериалите.

Влага - Вътрешните материали реагират на влага и могат да станат нестабилни.

Силни източници на светлина - Много близката, силна халогенна светлина и преди всичко директната слънчева светлина ускоряват избеляването.

Веднъж месечно изчетквайте дамаската с четка за дрехи. От време на време отстранявайте праха с четката за тапицерия на прахосмукачката

След като приключите с пролетното почистване у дома, освежете дневната и внесете малко пролетно настроение в интериора. Сменете старите пердетата с нови, в свежи и различни цветове, или подарете на дома си красив цветен аксесоар.

Направете своя избор от многообразието в АИКО