Показателят на индекса на телесната маса (ИТМ) позволява да се оцени хармоничността на развитието на мускулната и мастната тъкан в организма.

Той може да се пресметне по следната формула: теглото в килограми се разделя на ръста в метри на квадрат и така много специалисти определят евентуалното наличие на отклонения от нормата за тегло, а това може да бъде тясно свързано с възникването на различни заболявания.

Ако ИТМ е под 19 при жените и под 20 при мъжете, това може да свидетелства за недостиг на тегло. Но ако храненето е балансирано и слабостта е наследствен фактор, няма нужда от някаква корекция.

Нормалното тегло предполага ИТМ 19-25 за жените и 20-25 за мъжете. Диетолозите съветват спазването на всекидневен режим, занимания със спорт и разумно приемане на разнообразна храна.

Индексът с граници от 25 до 30 е знак за наднормено тегло. Хората с такава телесна маса трябва да преразгледат спецификата на своето хранене и да започнат активни занимания със спорт. Не трябва да се прави опит за бързо отслабване, защото подобно екстремно въздействие вреди, а не помага, на организма.

ИТМ над 31 свидетелства за затлъстяване. В подобна ситуация се препоръчва преглед при специалист за определяне на причината за наднорменото тегло. След коригирането на основната причина вече може да се пристъпи към намаляване на теглото с помощта на специално разработен комплекс упражнения и диети, пишат от dieti.info

Не трябва да се забравя, че наличието на всякакви отклонения от нормата изисква консултация със специалист.