През 1978 г. на днешния ден в Англия се ражда първото в света бебе, заченато ин витро. Така процедурата, дала надежда на милиони двойки по света, днес навършва 33 години. Вижте няколко интересни факти за "бебетата в епруветка":

1. Ин витрото представлява процес, при който се извършва оплождане на една или няколко яйцеклетки извън тялото на жената, като след това получените ембриони се връщат в матката.

2. Методът е разработен от британския учен Робърт Едуардс. За великото си постижение, дало шанс на милиони бездетни двойки по света да имат собствени деца, той получава Нобелова награда по медицина за 2010 г.

3. Първото бебе, заченато ин витро, е родено на 25 юли 1978 г. и се казва Луиз Браун. Родителите й, Лесли и Джон Браун, нямат деца в продължение на 9 години поради запушени фалопиеви тръби. Момиченцето се появява на бял свят с цезарово сечение в болница в Олдъм, недалеч от Манчестър.

4. Процентът на успеваемост на процедурата зависи от възрастта и физиологичното състояние на пациентката, квалификацията и уменията на лекарския екип, както и от технологичното ниво на оборудването. В повечето случаи той се движи между 20 и 30%.

5. Повече от 6 милиона деца по света са заченати и родени след ин витро оплождане, като над 170 000 от тях са от донорски яйцеклетки и ембриони.

6. През 1999 г. по-малката сестра на Луиз Браун – Натали, също зачената ин витро, става майка по естествен път, с което на практика се доказва, че децата, заченати по този метод, по нищо не се различават от останалите, нормално родени деца. По-късно самата Луиз също забременява по естествен път и през 2006 г. ражда свое дете.

7. В България методът е въведен през 1987 г., като първите деца, заченати ин витро, се раждат в началото на 1988 г. С решение на Министерски съвет през 2009 г. е създаден Фонд за асистирана репродукция, който подпомага финансово лечението на бездетните двойки у нас. 400 бебета са се родили след зачеване ин витро, финансирано от фонда тази година.

8. Римокатолическата църква и редица радикални ислямски организации се обявяват категорично против прилагането на ин витро оплождането. В повечето ислямски страни обаче процедурата е разрешена, с изключение на донорството. В Китай е забранено използването на ин витро от неженени двойки или такива с определени заболявания, а в Коста Рика процедурата е напълно забранена.

9. При ин витро оплождането близнаци се раждат 10 пъти по-често, отколкото при нормална бременност. Стига се до това явление, защото винаги се поставя повече от един ембрион за по-голяма успеваемост.

10. 62-годишна русенка е най-възрастната жена в България, която ражда след процедура ин витро. Лекарката Красимира Димитрова роди две момиченца, едното от които почина. Досега в световен мащаб има 6 документирани случая на бебета, родени от жени над 60-годишна възраст с предварително оплодена яйцеклетка. В повечето европейски държави има законодателство за ограничаването на възрастта.

Източник: dete.bg