Както всяко едно масово явление, така и целулитът постепенно става жертва на слухове и различни митове, като понякога ни е трудно да определим кои от тях са правдиви.

Нека ви запознаем с най-разпространените мнения и заблуждения относно целулита, причините за появата му и начините за борба с него.

1. Целулит имат само жените

Несъмнено жените по-често страдат от целулит заради типичния строеж на съединителната си тъкан. Но мъжете също не са застрахвани от целулит на 100 %! При тях рискови зони са коремът и предната част на бедрото. Научно доказана е и ролята на женския хормон естроген в образуванео на целулита. Много мъже, приемащи естроген при лечение на специфични заболявания по-късно са станали склонни към получаване на целулит. За съжаление обаче хормоналната терапия е безсилна в борбата срещу целулита.

2. Целулит получават хората в напреднала възраст.

Това със сигурност е мит! Възникването на целулит става възможно още от момента, в който в тялото на момичето започнат процесите по превръщане в жена. Истина е обаче, че колкото е по-възрастна дамата, толкова по-трудно ще й е да се пребори с целулита, тъй като кожата става по-малко еластична, а метаболизмът се забавя. На млада възраст целулитът се проявява под вид на т. нар. „портокалова кожа“, която при липсата на навременно взети мерки навлиза в по-тежки стадии на развитие с годините.

3. Целулит се появява само на седалището и бедрата.

Най-често наистина става така, тъй като чисто анатомически тези места са предвидени за стратегическо натрупване на резервни тлъстини. При някои хора обаче целулит се образува и на корема, глезените и горната част на ръката.

4. Целулитът е резултат от наднорменото тегло.

Разбира се, че не! Целулит могат да получат и слаби жени, дори дами с поднормено тегло. Все пак наднормените килограми представляват допълнителен рисков фактор за поява на целулит. Освен това излишните мастни натрупвания спомагат избутването на целулита по-близо до кожата, с което той става по-видим.



5. Целулитът е просто тлъстина.

Не е точно така. Целулитът е вид мастна тъкан, но има една съществена особеност – той е деформирана и видоизменена тлъстина в подкожния слой. Всички хора имат определено количество тлъстини, което варира в зависимост от начина на живот, теглото и генетичните предпоставки. Тези мастни натрупвания са нещо като изолация за тялото и често предпазват вътрешността му от влиянието на околната среда. Целулитът от своя страна не изпълнява същата защитна функция и при това трудно се поддава на мерки за отстраняването му (например гладуване и физически натоварвания).

6. Хормоналните контрацептиви предизвикват образуването на целулит.

Не е доказано да има пряка връзка между тези две явления, но ако поради различни фактори (неправилно хранене, стрес и др.) защистните сили на организма ви са понижени, повишеното количество естроген може само да спомогне образуването на целулит.

7. Целулитът се предава по наследство.

Наследственият фактор е само една от многото други предпоставки. Разбира се ако майка ви е имала целулит, шансът да го имате и вие е по-висок. Но това в никакъв случай не означава, че трябва да се примирите с него – просто се поддържайте по-старателно. Най-страшното е когато става обратното – никой от семейството ви няма целулит, но вие вече сте го развили в последната му фаза – тогава не можете да прехвърлите отговорността за това върху никого. Вие сте си виновни.



8. Вълшебни хапчета срещу целулит.

Всички дълбоко в себе си вярваме в съществуването на някаква панацея, която да ни отърве от целулита веднъж и завинаги. Рафтовете в аптеките и магазините са претрупани с различни хапчета, кремове и хранителни добавки, които „стимулират метаболизма“ и „подобряват циркулацията и защитните сили на клетките“. Но понятия като „метаболизъм“, „циркулация“ и „защита на клетките“ трудно могат да получат точни измерения. Освен това всичките тези средства не представляват лекарства и затова рядко биват клинично изпитани. Голяма част от тези „вълшебни“ илачи нямат никакъв ефект или пък още по-лошо – водят до допълнителни усложнения на състоянието на жената в резултат на вярата й в панацеята (тя спира да взима други мерки, започва да се храни по-обилно и др.).

9. Липосукцията може да ви отърве от цеулита.

Липосукцията може да ви отърве от 2-3 излишни килограма (без гаранции, че няма да ги натрупате пак), но няма начин да ви помогне при борбата с целулита. При липосукция се използва вакуум за отстраняването на мастните натрупвания по бедрата, седалището и др. места. При това структурата на кожата не се променя и зятова целулитът си остава налице. Нещо повече – при липосукция могат да се нарушат процесите на обмен и микроциркулация на кръвта, което може да влоши положението с целулита още повече.

10. Няма начин да се преборите с целулита!

Това за щастие е мит! Въпреки е че много дами предпочитат да си живеят с целулит, смятайки отстраняването му за невъзможно, или пък приемайки го като отличителна черта на женското тяло. Ако не сте от тези жени – подходете комплексно към проблема. Целулитът се образува бавно и затова и борбата с него отнема много време. Целулитът е нещо като показател на начина на живот – неправилно хранене, недостатъчна физическа активност, стрес, тютюнопушене... и ето го! Не е чак толкова трудно да отстраните тези фактори, ако действате целенасочено и вярвате в силите си.