В днешното издание на рубриката ни решихме да разчупим изградените до момента стереотипи и заменяме конкретните предложения и съвети полезни за осъществяването на една сватба с обикновен разказ на реална ситуация от нашето професионално ежедневие.

В следващите редове имаме удоволствието да представим подготовката, детайлите, възникналите трудности и разбира се щастливия завършек на сватбата на Злати и Борето - хора, които са едни от нас и със сигурност едни от вас.

Когато се запознах с бъдещите младоженци, Злати беше бременна в шестия месец. Оставаха им около 60 дни до сватбата и бяха видимо притеснени. От цялостната подготовка, младоженците бяха резервирали предварително мястото и кетъринг. Роклята и костюма също бяха вече избрани. Споделиха с мен, че много им е допаднала украсата предлагана от една сватбена агенция, но не могат да си позволят услугите й. Разбира се, не може всички да разполагат със сериозен бюджет, дори когато става дума за подобно събитие. След кратък разговор, свързан с това какво точно е тяхното желание, стигнахме до въпроса каква сума имат възможност да похарчат. След като я определихме, работата по тяхната оферта започна. В случая се изискваше бърза реакция, защото не оставаше почти никакво време. Обикновено два месеца са наистина малко за организиране на сватба, особено когато клиентите искат и координация.

Цветът на сватбата, който Злати пожела бе да преобладава пепелно розовото и да има малко зеленина. Събитието бе в края на април, когато за щастие изборът от сезонни цветя е голям. За цветните аранжировки по масите за гостите избрахме спрей рози, лалета и фрезии. На младоженската маса тази комбинация се допълни с ранункулус и божури. Както може да се види на снимките, сме използвали стойки за цветя, които са на две нива. Цветята са както на масата, така и на седемдесет сантиметра над нея. Когато използваме тези стойки, се стремим да не загубим ефекта от декорацията с цветя. Правейки аранжировка само на ниво маса рискуваме в момента, в който гостите седнат по местата си тя да остане скрита. Именно за това останахме доволни, когато младоженците се вслушаха в съвета ни, доверявайки се да направим цветната аранжировка точно на такива стойки. Всъщност изборът на декорацията с високи стойки е и доста практичен. Една от другите опции, а именно стъклените вази често се чупят, и в последствие трябва да се заплатят от младоженците.

Следващият етап от декорацията бе да изберем покривката, тишлайдерите за масата, калъфките и панделките за столовете. В този случай използвахме калъфите и покривките в цвят екрю, които ни предостави мястото, на което се проведе сватбата. Относно панделките за столовете избрахме да са отново в пепелно розово, а материята беше тюл. Тишлайфера, както може да се види на снимката отново бе в същия цвят, но реално е бродерия с пайети. Спряхме се на него, за да подсилим ефекта от обикновеното осветление в залата, понеже предварително определеният бюджет не ни позволи да оборудваме цялата зала с допълнително ефектно осветление. Платнените салфетки отново бяха в същия цвят, но този път материята бе сатен. За да образуваме ефекта панделка в чинията, поставихме малко пръстенче по средата на салфетката, което беше с копче с пайети. Накрая за завършек и акцент по средата на масата, добавихме висящи бели и розови перлички, които нежно се спускаха от аранжировката с цветя на второ ниво. Както може да се види на снимките номерата на масите бяха в ефектни старинни рамки, съчетани със сребристата стойка за цветя.

Младоженската маса бе изключително семпла и пролетна, въпреки ефектния тишлайфер върху драперията. Злати държеше стила на тяхната маса да е семпъл и различен. Затова вместо богати аранжировки поставени по средата на масата, използвахме няколко вази с различна височина, облечени в плат и аранжирани с красиви пролетни цветя. Зад масата позиционирахме няколко прожектора, които след като се смрачи омекотиха обстановката и акцентираха вниманието на гостите към централната младоженска маса.

Залата, която използвахме имаше прекрасен двор, заобиколен от изключително красив изкуствен басейн, наподобяващ езеро. Бъдещите младоженци бяха решили, че със сигурност ще направят церемонията по подписването там. От едната му страна решихме да разположим приема за добре дошли, а до него и самия кът за церемонията. Злати сподели с мен, че харесва много дръвчетата японска вишна и ще е много щастлива, ако присъстват в декора при подписването. По една щастлива случайност, ние разполагаме с такива, поставени в саксии и ги отдаваме под наем. Явно и двете бяхме влюбени в този декоративен вид дърво и се чувствахме много развълнувани, че ще може да декорираме красивия зелен двор с тях. Рискът при използването на сезонни саксийни растения за събития е изключително голям, заради метеорологичните условия. Периодът, в който японската вишна цъфти е от една до три седмици. Този процес започва през април или май месец и трае не повече от двайсет дни, ако разбира се не излезе сериозна буря, която да остави дръвчето без цвят. В нашия случай, за жалост, април месец беше изключително горещ с температури около 30 градуса и дръвчетата прецъфтяха и така стана невъзможно да се превозят. В последния момент няколко дни преди сватбата избрахме алтернативен вариант - стойки с дървени клончета накичени с изкуствен цвят китайска вишна. Предложихме го на булката и тя се съгласи. Така украсата за ритуала също бе уточнена.

В ляво до мястото на ритуала бяхме поставили високи маси за коктейла и една маса, която акцентираше старинния стил на церемонията. От двете и страни поставихме стойки във вид на торта и принт на японска вишна, на които бяха наредени розови мъфини, а декорът към тях бяха старинни бели свещници, кафези, както и френски сервиз за кафе изваден отново от "шкафа на баба".

Трябваше да преценим и кое ще е мястото, на което ще се постави книгата за поздрави, които гостите трябва да напишат към младоженците за спомен. Заедно с младоженците решихме, че ще използваме другата страна на двора, която е още по-прекрасна. Злати и Борето приеха предложението ни да направим малък кът, на който да разкажем на кратко тяхната история в снимки. Той представляваше две старинни маси с покривка с бродерия, на които освен книгата за поздрави и красивата писалка, поставихме снимки в старинни рамки от сватбите на техните родители, снимки на младоженците като деца, такива от самото начало на връзката им, както и от последната сватба, на която са били. В ляво от масата поставихме бяло ретро диванче, на което гостите можеха да се настанят удобно на въздух в градината и да напишат тяхното послание към младоженците.

Така увлечени в организацията и изпипването на всеки детайл, неусетно дойде дълго чаканата дата. След като свърши ритуалът по подписването, гостите трябваше да минат и да поздравят младото семейство. Злати даде страхотна идея, която ползвам и до ден днешен. Бяхме вписали в поканите, гостите да не носят букети, а да донесат играчки, които в последствие дариха на дом за сираци. След поздравленията, нашите учтиви асистентки (три на брой, за да избегнем струпване на входа), снабдени със списъци с имена и схема с разположението на масите, настаниха гостите, след което страхотната водеща започна с ритуалите и тържествените моменти. Емоциите ескалираха и празненството бе в пика си. Признавам, че това е и една от най-веселите сватби, които сме правили. В никакъв случай не трябва да забравяме, че заслугата за това бе на целия екип. Благодарим за доверието на най-готината бременна булка и нейния съпру г- Злати и Борето. Надяваме се сте харесали как пресъздаваме тази истинска история и обещаваме да споделяме подобни интересни преживявания, които освен забавни могат да бъдат и полезни на бъдещите младоженци.

За още интересни идеи и съвети посетете сайта на Сватбена агенция Royal Style Weddings