Автор
Woman.bg

Историята на анорексичка, която победи болестта

Представяме ви 23-годишната Лин Стрьомберг, която е поредната жертва на анорексия. Тя обаче е и една от щастливките, които намират сили и подкрепа и успяват да преборят страшната болест.

Лин, която живее в малко градче в Швеция, винаги е била от момичетата с фина фигура, за каквато всички представителки на нежния пол мечтаят, но въпреки това тя така и не успява да се почувства добре в кожата си и постоянно се смята за недостатъчно атлетична. През целия си живот Лин не е харесвала тялото си, но през 2011 година положението излиза от контрол и русокосата красавица става анорексичка.

Разбира се това не се случва за един ден, а е дълъг процес. Лин постепенно започва да яде все по-малко и по-малко и да тича все по-дълго и по-дълго. Стига до момент, когато мери всяка порция, която приема на ден, и постоянно пресмята калории. В резултат тя приема едва 400 калории на ден, но пък не се отказва от тичането. Или поне докато организмът ѝ не я принуждава да го направи.

В един момент Лин е толкова слаба, че вече не може да тича, дори ходенето я изморява и затруднява. Тя достига плашещите 36 килограма при височина от 1,63 метра, което съвсем естествено оказва влияние и на здравословното ѝ състояние. Косата ѝ започва да капе, цикълът ѝ идва през няколко месец, постоянно и е студено и я втриа, дори да е облечена с няколко блузи, и получава чести паник атаки.

Но и това не я кара да спре. Въпреки че описва животът си като мъчение, тя продължава да гладува, поставяйки си нови и нови живото застрашаващи килограми, които иска да постигне.

Анорексията и нейните жертви от света на модата



"Повече от година от живота ми бе белязана от опасна мания към нещо, което ме съсипва, от нещо, което ме измъчва. Плашещо е колко лесно, може да изгубиш ума си по нещо, което те унищожава."

"Всяка вечер си лягах гладна, чувайки каркоренето на корема си, докато заспивах. Поставях си нови и нови мечтани килограми, които исках да постигна и всяка седмица ставах все по-слаба. Когато постигнех килограмите, които си бях поставила за цел, изпитвах удовлетвореност буквално в рамките на секунди, след което отново се чувствах не достатъчно слаба."

През 2013-а година Лин тежи едва 35 килограма, но за щастие най-накрая се случва нещо, което да ѝ отвори очите и да ѝ помогне да осъзнае, че има проблем.

Лин не живее в един град със семейството си и не се е виждала с тях от месеци. Младата дама лъже притеснените си родители, че се храни редовно и вече е преодоляла манията си по отслабване.

Затова когато средата на 2013-а те я виждат, изпадат в шок. Неутешимото ридание на майка ѝ кара Лин да се замисли. Младата дама е съкрушена, че тя е причината за страданието на собствената си майка и постепенно започва да проумява, че начинът ѝ на живот е вреден за нея, причинява ѝ страдание, а също така и на близките ѝ.

Шокиращата история на анорексичката Валерия Левитин



С помощта на майка си и приятеля си Лин изцяло променя досегашния си модел на хранене. 23-годишната шведка си изгражда съвсем нови хранителни навици и започва да включва в седмичното си меню пилешко месо, телешко, яйца, котидж, кашкавал, овесена каша, ядки и какао. С една дума храни, които преди е избягвала.
След месеци на здравословно хранене и тренировки няколко пъти в седмицата Лин достига 57 килограма. Но тялото ѝ вече не е просто със здравословен вид, а е с изваяна мускулатура.

Красавицата тренира с тежести пет или шест дни в седмицата, като избягва кардиото, защото то ѝ напомня за етап, който иска да забрави. Тя споделя, че посещава фитнес залата, защото това я кара да се чувства добре, помага ѝ да изпусне напрежението, а не защото е обсебена от визията си.

Да, старае се да яде здравословно, защото няма как да направиш мускули и да имаш атлетично тяло, ако не ядеш правилно. Но нещата вече не са на живот и смърт, ако ѝ се дояде нещо сладко, яде, а събота и неделя си похапва пица или бургер. Защото вече е достатъчно уверена, за да знае, че няколко сантиметра в повече в обиколката на талията не са края на света.

От анорексичка до красив фитнес модел